« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
VODA

Svi složni oko vode

Diplomati UN-a nisu mogli vjerovati: u čitavoj karijeri nisu vidjeli toliko sloge na nekoj konferenciji, a zemlje su se upravo natjecale preuzeti nove obaveze. Jer svima je jasno: bez vode nema života

Što se dogovaraju?
Što se dogovaraju? (Arhiva)
Više o

UN

,

voda

Na prvoj konferenciji o vodi Ujedinjenih naroda nakon gotovo pola stoljeća, predsjednik Generalne skupštine Csaba Kőrösi je zaključio zasjedanje uz bučni aplauz svih prisutnih. „Ovo je trenutak prekretnice u New Yorku", a isto kaže i glavni tajnik UN-a Guterres: „Ova konferencija je pokazala osnovnu istinu: kao najvrednije globalno dobro, sve nas povezuje - voda."

Dragovoljno preuzete obaveze su upravo pljuštale: na stolu je 689 projekata iz svih dijelova svijeta, a ukupan volumen je nekih 750 milijardi dolara, kaže Johanes Cullman, potpredsjednik konferencije o vodi i predsjednik znanstvenog povjerenstva Generalne skupštine. Jer nema hrane bez vode, nema energije bez vode, nema proizvodnje bez vode, kratko rečeno: nema nam života bez vode.

A prema toj dragocjenosti se ponašamo i više nego maćehinski, upozorava glavni tajnik: „Sišemo taj životni sok čovječanstva upravo vampirskom pretjeranom potrošnjom i neodrživim korištenjem. Puštamo da voda isparava u našem globalnom zatopljenju. Mi smo prekinuli prirodni tijek vode, uništili ekosustave i zagadili podzemnu vodu."

I razvijeni i manje razvijeni imaju što učiniti

Na svim stranama se nešto želi učiniti: više država Afrike i Južne Amerike su se složile oko dosad najveće zajedničke inicijative za spašavanje ugroženih rijeka, jezera i močvarnih područja. Tu su im i razvijene zemlje kao što je Njemačka rado spremne pomoći, makar i njemačka ministrica okoliša i zaštite potrošača Steffi Lemke zna kako i ova zemlja treba napraviti domaću zadaću: podzemne vode u Njemačkoj su među najzagađenijima u Europi, a u New Yorku je mogla prenijeti i ono što se ova koalicijska vlada obavezala već u njenom sporazumu.

Inicijativa je i osnovati posebno povjerenstvo UN-a za pitanje vode, a Cullmann je optimističan: „U čitavoj mojoj karijeri u UN-u nisam vidio tako dobro raspoloženje, tako mnogo dobrih rasprava o nekoj temi koja je naravno veoma stručna."

Ali o tako važnoj stvari kao što je pitka voda, tu nema mjesta za mnogo proturječnosti. Obaveze su tu i one bi doista mogle značiti prekretnicu u našem ophođenju s vodom - ako se ispune. Ovo je i uvod za konferenciju o klimi koja će se održati u Dubaiu, a u svakom slučaju je odlučeno opet se naći za dvije godine i vidjeti koliko daleko se odmaklo.

Piše: DW/agencije
26.03.2023. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh