« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZVJEZDANi ZAKONIK

Sveučilište Sunderland obučavat će svemirske pravnike i odvjetnike

Predavanja o zakonima koji će vrijediti izvan granica Zemljine atmosfere uvode se u rujnu i bit će izborne prirode

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

svemir

,

zakon

,

pravo

,

odvjetnici

Budući pravnici i odvjetnici koji se obrazuju pri Sveučilištu Sunderland pohađat će predavanja u stilu Zvjezdanih staza o svemirskim zakonima i pravu. Po prvi put u sklopu jednog obrazovnog programa u Velikoj Britaniji sada postoji i dio koji obrađuje tematiku zakona i pravnog sustava koji će se primjenjivati izvan granica Zemljine atmosfere. Predavanja su izborna i službeno se uvode rujnu ove godine.

Viv Kinnaird, dekanica Poslovnog i pravnog fakulteta kaže da se radi o „fascinantnoj temi koja će koristiti mnogim studentima." Problematika uključuje rupe u zdravstvenim i sigurnosnim odredbama za potencijalne svemirske turiste kao i mogućnost uzrokovanja štete na satelitima od strane drugih objekata koji kruže oko Zemlje. Gledajući još dalje u budućnost, neki su pravnici pokrenuli pitanje o vlasništvu zemlje na Mjesecu i ostalim planetima, piše britanski Guardian.

Među predavačima će se naći i stručnjak Chris Newman koji kaže da je u pitanju brzorastuće područje koje je relevantno u komercijalnom, vlasničkom, okolišnom, intelektualnom i informacijskom smislu. Kolegij će biti alternativa nekim tradicionalnim konvencionalnim kolegijima u sklopu trogodišnjeg preddiplomskog studija. Još jedan predavač, Ben Middleton, vjeruje kako će kolegij biti iznimno popularan.

Zanimljivo, još nije poznato kako će se studenti testirati za situacije u kojima je potrebno suprotstaviti Zemaljski zakon pravnim normama nekih drugih civilizacija, ako to ikad bude potrebno.

15.03.2010. 12:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh