« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
PUTIN

"Sveti Krim bio je i ostao dio Rusije"

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak sporazum o ulasku Krima u sastav Rusije, ali je rekao kako ne planira zauzeti bilo koju drugu regiju Ukrajine

Sporazum o pripajanju Krima
Sporazum o pripajanju Krima (Screenshot YouTube)
Više o

Vladimir Putin

,

Krim

,

pripojenje Rusiji

Sporazum su potpisali Vladimir Putin, premijer Krima Sergej Aksjonov, predsjednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov i čelnik gradske administracije Sevastopolja Aleksej Čalij, a ruski parlament bi ga trebao ratificirati tijekom dana.

U svom govoru pred zastupnicima oba doma ruskog parlamenta povodom primanja Krima i grada Sevastopolja u sastav Rusije, Putin je ustvrdio da je krimski referendum bio legitiman.

'To pitanje (Krima) ima veliku važnost povijesnu važnost za sve nas', rekao je Putin. 'U srcima i mislima ljudi, Krim je oduvijek bio i ostao neodvojivi dio Rusije', naglasio je.

On je nazvao taj crnomorski poluotok svetim mjestom za Rusiju i rekao je da će tri glavne nacionalnosti u toj regiji imati jednaka prava na jezik - Ukrajinci, etnički Rusi i Tatari.

Putin je kritizirao nove čelnike u Kijevu izjavivši da su oni otvorili put 'neonacistima'.

'Oni koji stoje iza posljednjih događaja, oni su... pripremali državni udar, još jedan. Oni su planirali preuzeti vlast i nisu stali ni pred čim. Koristili su se terorom, ubojstvima, pogromom', kazao je on nazvavši ih 'nacionalistima, neonacistima, rusofobima i antisemitima'.

'...Oni odlučuju o tome kako Ukrajina danas živi. Takozvane ukrajinske vlasti uvele su skandalozni zakon o reviziji politike jezika koji je izravno prekršio prava nacionalnih manjina', rekao je Putin.

Ruski predsjednik potpisao je odluku o priznanju Krima kao neovisne države u ponedjeljak, dan nakon što su se Krimljani na referendumu, kojega je Zapad proglasio nezakonitim, premoćno izjasnili za pripojenje Rusiji.

18.03.2014. 18:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh