« Hrvatska
objavljeno prije 7 mjeseci i 5 dana
BLAGDANI

Sveta tri kralja iliti blagdan Bogojavljenja - što je to?

Blagdan Sveta tri kralja nazvan je prema Svetim mudracima koji se u zapadnom kršćanstvu zovu Baltazar, Melkior i Gašpar, a prema Evanđelju došli su se pokloniti Isusu nakon njegova rođenja u Betlehemu

O čemu se radi?
O čemu se radi? (Arhiva)
Više o

Bogojavljenje

,

Sveta tri kralja

Sveta tri kralja nazivaju se i blagdanom Bogojavljenja, a njime se zaključuje središnji skup božićnih običaja. Taj je blagdan obilježen blagoslovom kuća, kojemu prethodi blagoslov vode u crkvi. 

Nekoć se blagoslovljenom vodom škropilo po kući, staji, vrtu, polju, pčelinjaku itd. Uz taj dan je vezan i običaj ophoda tzv. zvjezdara, trojice dječaka koji su odjeveni kao tri kralja sa zvijezdom. 

U tom običaju prisutne su kolede pa zvjezdari pjevaju božićne pjesme, ali i pjesme kojima se želi duhovno i materijalno dobro ljudima. Naravno, i ti ophodi su povezani s darivanjem čestitara. 

Kršćansko značenje blagoslova domova temelji se na božićnoj istini da se Bog udomio na zemlji.

Svećenik započinje blagoslovnu molitvu zazivom: "Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj!". Po Božiću naši hramovi postadoše kuće, a kuće hramovi, jer se Bog okućio na zemlji da stanuje među nama, s nama i u nama.

Blagoslov kuća stoga želi naglasiti da su naše kuće i stanovi obitavališta Božja i zazivlju da se Bog ne iseli iz naših domova.

Pjesnik A. G. Matoš to je rekao vrlo dojmljivo: "Samo onaj je čovjek, tko je živa kuća Božja". Stoga valja blagosloviti čovjeka, obitelj, da bi on sam, njegova obitelj i njegov svijet - bili dom Božji.

06.01.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh