« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
NAPOKON

Petarde odlaze u povijest

Ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 ona koja služe za manje vatromete i dalje bila dopuštena za prodaju građanima starijima od 18 godina u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja

Napokon!
Napokon! (Arhiva)
Više o

zakon

,

petarde

Prije dvije godine zakon je pooštren te su njime ukinute petarde i redenici više, tzv. F 3 kategorije, a u prodaji su ostale samo petarde i redenici slabijeg intenziteta pucanja kategorije F2.

Prema novim izmjenama zakona, sada će i one biti zabranjene za prodaju građanima, dok bi ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 ona koja služe za manje vatromete i dalje bila dopuštena za prodaju građanima starijima od 18 godina u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, a smjet će se koristiti u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, navodi dnevni

Oni koji prekrše postavljene odredbe bit će, sukladno zakonu, novčano kažnjeni. Tako će s 10 do 30 tisuća kuna biti kažnjene pravne osobe koje prodaju petarde, a s 5 do 15 tisuća će se, prema prijedlogu, kažnjavati fizičke osobe koje nabavljaju, posjeduju ili upotrebljavaju petarde navedenih kategorija.

Kažnjavat će se i oni koji koriste pirotehnička sredstva na prostorima na kojima se okuplja veći broj građana, osim ako se radi o pirotehnici kategorije F1 u što spadaju prskalice, fontane i vulkani.

Razlog novom zakonskom prijedlogu je, navodi u obrazloženju Ministarstvo unutarnjih poslova,.jest zaštita života i zdravlja ljudi, posebno djece, te smanjenje broja smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja, donosi Jutarnji list.

12.01.2020. 12:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh