« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SLIKOVITO

Svemir se širi poput dizanog tijesta s grožđicama

Američki astronomi izmjerili su svemir preciznije nego ikad prije, opisali su ga kao dizano tijesto s grožđicama

Svemir
Svemir (Free Digital Photos/Ilustracija)
Više o

svemir

,

teleskop Hubble

,

istraživanje svemira

,

tamna tvar

Skupina astronoma uspjela je pomoću teleskopa Hubble najpreciznije dosad izmjeriti širenje svemira. Novi podaci znanstvenicima omogućuju nove spoznaje o prirodi svemira pa je već isključena mogućnost da se Mliječna staza nalazi u središtu praznog prostora (teoriju dugi niz godina nije bilo moguće odbaciti na temelju čvrstih dokaza).

S druge strane, učvršćena je hipoteza prema kojoj je misteriozna tamna tvar odgovorna za rast svemira, napisali su astronomi sa Space Telescope Science Instituta i sveučilišta Johns Hopkins u časopisu Astrophysical Journal.

Još otkako je Edwin Hubble 1929. ustanovio da se svemir širi, točno utvrđivanje tzv. Hubble konstante predstavlja izazov suvremene kozmologije. Iznos konstante važan je, naime, za izračun temeljnih odrednica svemira poput starosti, sastava, geometrije i budućnosti.

Mogućnost pogreške prilikom utvrđivanja konstante prije lansiranja teleskopa Hubble u svemir iznosila je 100%, 1999. je pala na 10%, a s novom kamerom WFC3 pogreška se spustila na svega 3,3%. Razlog velikog napretka nalazi se upravo u WPC3 mjerenjima svjetlosti više od 600 Cepheid zvijezda. Radi se o pulsirajućim zvijezdama s periodičnom fluktuacijom svjetlosti koje su posebno pogodne za utvrđivanje udaljenosti.

"Kombinacija svih provedenih mjerenja eliminirala je brojne pogreške koje su dosad širile nesigurnost", objašnjava Adam Riess. Nova vrijednost Hubble-konstante sada iznosi 73,8 kilometara po sekundi i megaparseku. Drugim riječima, svemir se po udaljenosti od jednog megaparseka (3,26 milijuna svjetlosnih godina) svake sekunde povećava za 73,8 kilometara. Do povećanja ne dolazi u galaksijama nego u praznom prostoru između njih.

"Svemir se širi kao dizano tijesto s grožđicama. Kako tijesto raste, tako su grožđice, odnosno galaksije međusobno sve više udaljene. Čini se da je tamna tvar nešto poput papučice gasa", zaključuju znanstvenici.

17.03.2011. 07:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh