« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
OPA!

Svemir funkcionira kao divovski mozak?

Znanstvenici ne tvrde da svemir zapravo razmišlja nego povlače paralele između malog i velikog sustava, no tko zna ...

Radi li se ipak o gigantskom mozgu?
Radi li se ipak o gigantskom mozgu? (Shutterstock)
Više o

svemir

,

internet

,

mozak

,

galaksije

,

neuroni

,

razvoj

,

svijest

Znanstvenici koji proučavaju svemir zaključili su u zadnjem istraživanju da bi se svemir mogao razvijati na način divovskog mozga, gdje se električna pražnjenja između moždanih stanica mogu shvatiti kao pražnjenja između galaksija koje se šire.

Računalna simulacija pokazala je da je način na koji se složeni sustavi razvijaju jednak kod bilo koje mreže, bio to ljudski mozak, internet ili cijeli svemir. 

Iako svi navedeni sustavi izgledaju različito, zapravo su se razvili na vrlo sličan način, pa istraživači postavljaju pitanje kako zapravo svemir funkcionira i shvaćaju da im nedostaju nee ključne karike razumijevanja procesa u prirodi. 

Simulacija je napravljena kao model svemira u samom početku, tik nakon velikog praska i proučava umrežavanje kvantnih jedinica prostor-vremena manjih od subatomskih čestica kako svemir raste. 

Proces se pokazao jednakim procesima koji se inače odvijaju u drugim, manjim mrežama, jer su neke poveznice sličnih dijelova rezultirale ograničenim rastom, dok su druge postale važna čvorišta od kojih se moglo nastaviti na mnogo drugih čvorišta, kao da se radi o Yahoou ili Googleu.

Naravno, znanstvenici ne tvrde da svemir zapravo razmišlja nego povlače paralele između malog i velikog sustava, no tko zna ...

09.02.2013. 12:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh