« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
LOL

Zašto u Kanadi fali gravitacije?

Ma kako ovo sumanuto zvučalo, u velikom dijelu Kanade gravitacija je slabija nego drugdje na Zemlji

Gravitacija je ovdje slabija nego u svijetu
Gravitacija je ovdje slabija nego u svijetu (Screenshot)
Više o

Kanada

,

gravitacija

,

Hudson Bay

,

konvekcija

Kanada je zemlja snova za mnoge ljude u svijetu koji pokušavaju doći tamo kako bi lakše živjeli, a zapravo ne znaju da je život u Kanadi stvarno lakši zbog slabije gravitacije u najvećem dijelu zemlje, a posebno u zaljevu Hudson.

Ovaj je fenomen otkriven prvi puta 1960. godine pri mjerenju Zemljinog gravitacijskog polja, i od tada predstavlja pravu glavolomku za znanstvenike. 

Tijekom godina iskristalizirale su se dvije vodeće teorije o tome zašto je tako, a prva je izrasla iz procesa konvekcije u Zemljinoj kori. Naime, kora je sastavljena od sloja magme koja se nalazi na dubini između 100 i 200 kilometara ispod površine. 

Kako je magma izuzetno vruća i stalno kruži, podiže se i spušta stvara konvekcijske struje, a konvekcija vuče zemljine kontinentalne ploče prema dolje, smanjujući masu tog područja, pa je smanjenje gravitacije logična posljedica. 

Druga teorija govori o ogromnoj ledenoj ploči koja je u zadnjem ledenom dobu prekrivala Kanadu, debljine preko 3 kilometra, a u području zaljeva Hudson bila je debela nevjerojatna 4 kilometra. 

Težina ove ledene ploče pritiskala je površinu zemlje prema dolje, a postupno se topila tijekom 10 tisuća godina, da bi potpuno nestala prije otprilike 10 tisuća godina, ostavivši iza sebe duboke utore, koji se sada polako vraćaju u prvobitni položaj, uzrokujući pritom smanjenje gravitacije na tim mjestima.

Istina je vjerojatno na pola puta i uključuje obje teorije, a znanstvenici vjeruju da će ova anomalija potpuno nestati u sljedećih 5 tisuća godina. 

04.02.2013. 21:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh