« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
ANALIZA

Švedska na prekretnici

Izgleda da je švedskim biračima dosta desetljetne politike otvorenosti. Ogroman uspjeh desno ekstremnih Švedskih demokrata bi, po ocjenama promatrača, mogao promijeniti imidž skandinavske zemlje

Zeznuti izbori...
Zeznuti izbori... (Arhiva)
Više o

Švedska

,

populistička desnica

Ogroman uspjeh desno ekstremnih Švedskih demokrata (Sverigedemokraterna) je iznenađenje samo za one koji se do sada nisu pretjerano bavili stanjem u najvećoj skandinavskoj zemlji. Ova stranka se već godinama zalaže za prekid liberalne politike useljavanja koja je u Švedskoj već desetljećima tradicija.

Glavni cilj - ograničenje useljavanja

Predsjednik Švedskih demokrata Jimmie Akesson dobro zna što veliki broj građana Švedske muči: ogroman porast kriminala i teških djela poput ubojstava što dobrim dijelom ide na teret maloljetnih bandi koje čine osobe iz migrantskog miljea. Zato Akesson želi za Švedsku uvesti zakon koji bi drastično ograničio useljavanje i koji bi spadao među najstrože u Europskoj uniji.

Najveće su šanse da će Akessonu to i uspjeti. Njegovi Švedski demokrati su postali druga po redu najjača stranka nakon prošlonedjeljnih izbora. Bez Akessona i njegove stranke će biti nemoguće vladati u Švedskoj u sljedećem izbornom razdoblju. Akesson neće postati premijer samo zato što ga većina stranaka desno od centra ne želi vidjeti na tom mjestu. Umjesto njega formiranje nove vlade će najvjerojatnije biti povjereno Ulfu Kristerssonu, predsjedniku Stranke umjerenih, stranke umjerenih konzervativaca. No bez Švedskih demokrata s osvojenih preko 20 posto glasova što je više nego što su osvojili Umjereni, neće biti moguće sastaviti vlast. A Akesson i njegova stranka su već najavili da žele velik dio kolača.

Švedska u „kulturnom šoku"

Šefica Socijaldemokrata Magdalena Anderson je već dala ostavku na mjesto premijerke. Na odlasku je upozorila na to da bi dolazak Švedskih demokrata na vlast mogao povećati opasnost od „mržnje, prijetnji i nasilja". Ona je ponudila suradnju Kristerssonu ali je malo vjerojatno da će doći do neke vrste velike koalicije.

Jer, kako piše nizozemski „Volkskrant", socijaldemokrati su sami zemlju doveli u situaciju u kojoj krajnja desnica osvaja 20 posto glasova. „Za gubitak na izborima su socijaldemokrati priskrbili sami, između ostalog, i time što su velikodušno dozvoljavali useljavanje bez da su razmišljali o integraciji useljenih. U cijeloj Europi su građani skeptični glede useljavanja, no u Švedskoj je kulturni šok posebice izražen. Švedska se iz jedne od najmirnijih zemalja Europe pretvorila u zemlju s najvišom stopom ubojstava, što prije svega ide na račun bandi mladih s migrantskom pozadinom", zaključuje nizozemski dnevnik.

Oružje s Balkana?

Pripadnici maloljetnih bandi ne prežu ni od ubojstava na dječjim igralištima. Situacija je posebno napeta u južnošvedskom Malmöu gdje se samo u posljednje vrijeme dogodilo 18 nerazjašnjenih ubojstava. Njemački javni servis Deutschlandfunk tvrdi da većina ilegalnog oružja koje se nalazi u rukama maloljetnih bandi dolazi s Balkana. „Nekada je Švedska imala problem s rokerskim bandama poput Hells Angels. Oni su se povukli a njihovo mjesto su zauzele nepovezane bande mladih iz migrantskog miljea", piše Deutschlandfunk. Na račun migranata, jednog Sirijca i jednog Palestinca, ide i napad na sinagogu u Göteborgu krajem 2017.

Sjever se zatvara

Stoga ni ne čudi što je tematika maloljetničkih migrantskih bandi stajala u središtu kampanje za ove parlamentarne izbore.Akesson je često na predizbornim skupovima birače plašio pojmom „Somalitown", što je pojam za četvrti s visokim postotkom useljenika. No neki i Socijaldemokratima predbacuju da su u strahu od gubitka glasova i sami preuzeli retoriku krajnje desnice.

Trend pooštrenja useljeničkih zakona na liberalnom sjeveru traje već neko vrijeme. U susjednoj Danskoj, vlada sa socijaldemokratima na čelu provodi jedan od najstrožih europskih zakona o useljavanju i azilu. Prije nekoliko dana vlada u Kopenhagenu je postigla sporazum o deportiranju tražitelja prava na azil u Ruandu. Europska komisija je već najavila svoje rezerve prema ovom naumu.

Piše: N. Kreizer/DW/agencije
18.09.2022. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh