« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
SKOPJE

Svečano otvoren Slavoluk Makedonija

Do vrha slavoluka, gdje će se nalaziti vidikovac, vode dva lifta i dva stepeništa a unutar slavoluka bit će smještena galerija

Slavoluk Makedonija
Više o

Skopje

,

Porta Makedonija

,

Slavoluk Makedonija

U petak je u makedonskoj prijestolnici Skopju svečano otvoren "Slavoluk Makedonija" na kojem je predstavljena povijest i kultura Makedonije od antičkog doba do stjecanja neovisnosti.

"Slavoluk Makedonija", sličan pariškom "Slavoluku pobjede", nalazi se na trgu Pela, visok je 21 metar a na njemu su reljefi s motivima iz makedonske povijesti i kulture, izvijestila je makedonska novinska agencija Makfax.

Na reljefu na strani okrenutoj makedonskom parlamentu, Sobranju, prikazane su makedonske falange, bizantski car Justinijan, car Samuilo, Kraljević Marko, Karpoš, Ilindenski ustanak, antifašistička borba, egzodus Makedonaca iz grčkog dijela Makedonije 1948. i proglašenje neovisnosti 1991. godine, rekla je autorica Valentina Stevanovska. Na drugim stranama slavoluka predstavljeni su folklorni motivi te makedonska kultura od neolita do danas, navode agencije

Do vrha slavoluka, gdje će se nalaziti vidikovac, vode dva lifta i dva stepeništa a unutar slavoluka bit će smještena galerija. Slavoluk je stajao 4,4 milijuna eura i dio je šireg projekta izgradnje sličnih objekata u Skopju do 2014. godine, u ukupnoj vrijednosti od 200 milijuna eura.

Projekt je u javnosti i od strane socijaldemokratske oporbe kritiziran kao nepotrebno trošenje sredstava te je premijer Nikola Gruevski prigodom otvaranja posebno zahvalio protivnicima projekta rekavši da "bez njihovog protivljenja na neviđeno", "najčešće neosnovanih kritika", "prosvjeda, demonstracija i pljuvanja ovaj projekt danas, ali i u budućnosti, ne bi bio to što jest".

07.01.2012. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh