« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
BALUARTE

Nevjerojatan viseći most u Meksiku

Meksički ovješeni most toliko je visok da bi se ispod njegovog središnjeg luka lako mogao smjestiti i Eiffelov toranj

Viseći most Baluarte
Viseći most Baluarte (Twitter)
Više o

Meksiko

,

viseći most

,

Baluarte

Meksički predsjednik Felipe Calderon otvorio je najviši ovješeni most na svijetu, javio je BBC. Most Baluarte visok 403 metra, premošćuje duboku dolinu u planinama Sierra Madre na sjeveru Meksika, kao dio nove autoceste koja prolazi od Mazatlana na pacifičkoj obali do Duranga u unutrašnjosti.

Meksički ovješeni most toliko je visok da bi se ispod njegovog središnjeg luka lako mogao smjestiti i Eiffelov toranj, navodi BBC. Predstavnici Guinnessove knjiga rekorda Calderonu su na svečanosti predali priznanje za jedinstveni graditeljski pothvat. Most Baluarte, koji je dug 1124 metra, po visini nadmašuje dosadašnjeg rekordera, čuveni vijadukt Millau u Francuskoj.

Nova meksička autocesta zamijenit će zloglasni krivudavi put zvan "Vražja kičma" preko zapadnog dijela planina Sierra Madre, a na njoj će se izgraditi još osam mostova viših od 300 metara i više od 60 tunela. Autocesta bi put od Mazatlana do Durnaga trebala skratiti za šest sati, a most Baluarte će za javni promet biti otvoren kasnije ove godine.

07.01.2012. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh