« Film
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec

Svečano otvoren 4. Festival židovskog filma Zagreb

Predsjednik Festivala uručio plakete „Pravednici među narodima"

Više o

Branko Lustig

,

Irena Krčelić

Sinoć je u zagrebačkom kinu Europa svečano otvoren 4. Festival židovskog filma Zagreb.

Ovogodišnji Festival židovskog filma većim je dijelom posvećen Pravednicima među narodima, ljudima koji su u doba potpunog kraha ljudskosti i morala pokazali nevjerojatnu hrabrost i spasili makar jedan ljudski život, a neki i više. Svojim nas činom trajno podsjećaju na istinske ljudske vrijednosti.

Onima koji su još uvijek među nama Festival dodjeljuje plaketu „Pravednika", koju je izradio g. Mirko Ilić, u zahvalu za sve što su učinili. Predsjednik Festivala g. Branko Lustig imao je čast dodijeliti plakete g. Mariu Carneluttiju (1984. godine proglašen pravednikom - spasio je Izidora Hahna i Stefi Bester), g. Darku Lončaru (1999. g. proglašen pravednikom - zajedno sa suprugom Ankicom spasio Hellu Schlesinger i Daisy Horn), g. Josipu Jošku Pribiliviću (2001. g. proglašen pravednikom - spasio Daniela Ivina), g. Stjepanu Papi Oružecu, (2004. g. proglašen pravednikom - zajedno s majkom Katicom spasio Betiku i Herminu Weinberger), g. Boiku Korkutu, unuk Derviša Korkuta, koji je uz život spasio i spasio sarajevsku Hagadu od uništenja. Paketa je uručena i Njegovom Veličanstvu Simeonu Sakskoburggotskom koju je svojim djelima zaslužio njegov otac kralj Boris III, spasivši tijekom Drugog svjetskog rata 50 tisuća bugarskih Židova.

Čast otvorenja ovogodišnjeg izdanja Festivala dobio je njemački film „John Rabe" koji govori o spašavanju kineskih radnika tijekom japanske okupacije Kine za vrijeme Drugog svjetskog rata, redatelj filma g. Florian Gallenberger obratio se uzvanicima prije početka projekcije.

Nakon projekcije filma, otvorenje Festivala nastavljeno je u klubu Sax gdje je nastupio izraelski sastav The Shuk čija glazba spaja ljude s Izraelom i židovskom kulturom te je poseban spoj glazbenog i obrazovnog elementa.

Prije početka Svečanog otvorenja održan je koktel za uzvanike uz koncert dua EmmaLee.

Na ovogodišnjem Festivalu koji se od 23. do 29. svibnja održava u kinu Europa besplatno će biti prikazana 43 film, od čega 15 igranih, 22 dokumentarna i pet kratkih koje je odabrao g. Branko Lustig u suradnji s direktoricom Festivala Natašom Popović.

24.05.2010. 12:44:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh