« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
SPLIT

Svečano obilježena 560. obljetnica rođenja Marka Marulića

Proslavu rođendana oca hrvatske književnosti, najpoznatijeg Splićanina svih vremena, organizirao je Književni krug iz Splita - odnosno njegov ogranak Marulianum

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Split

,

hrvatska književnost

,

Marko Marulić

,

dizel gorivo

,

uljni škriljevac

U prepunom Muzeju grada Splita u Papalićevoj palači večeras je svečano obilježen 560. rođendan oca hrvatske književnosti i najpoznatijeg Splićanina svih vremena Marka Marulića, koji se prema povijesnim izvorima rodio 18. kolovoza 1450. godine u Splitu upravo u toj zgradi.

Rođendan oca hrvatske književnosti, najpoznatijeg Splićanina svih vremena, i ove godine kao i svake do sada organizirao je Književni krug iz Splita - odnosno njegov ogranak Marulianum.

Uz prigodni domjenak koji se održao u dvorištu Muzeja grada Splita, te rođendanske čestitke i zdravice svečaru, održano je i predavanje Bratislava Lučina, a sve je popraćeno projekcijom "Marulić i enciklopedije". Nakon projekcije glazbenici iz Dua Alegra, Mila Lapov na flauti i Josip Dragnić na gitari, odsvirali su nekoliko glazbenih uradaka poslije čega je završeno obilježavanje proslave rođendana Marka Marulića.

"Književni krug Split Marulianum, Centar za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga, posljednjih deset godina aktivno obilježava rođendan hrvatskog književnika i kršćanskog humanista, a to namjeravamo i dalje raditi", kazao je kratko voditelj centra Bratislav Lučin. Marulianum je inače centar za proučavanje opusa Marka Marulića i njegova humanističkoga kruga. Osnovan je odlukom Poglavarstva grada Splita i Književnoga kruga Split u svibnju 1995. Počeo je djelovati u prosincu te godine kao organizacijska jedinica u sklopu kulturne udruge Književni krug Split. Organiziraju godišnje međunarodne znanstvene skupove, izložbe, predavanja, predstavljanja knjiga i druge programe u sklopu znanstvenoga, književnog i nakladničkog programa Marulićevih dana, koji se održavaju krajem travnja svake godine u Splitu.

Marko Marulić je rođen u splitskoj plemićkoj obitelji. U Splitu je završio humanističku školu, no ne zna se gdje je studirao, pretpostavka je da je to možda bilo u Padovi. Bavio se odvjetništvom u rodnome gradu i obavljao sudačku službu. Središnja je osoba splitskoga humanističkoga kruga. (hina/metro-portal)

19.08.2010. 00:25:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Riarte
  18.08.2011. 23:43
  Oj Marule šta si doživija;
  1. Za rđendan tvoj u Splitu rodnome, novi habit KERUMOV ti
  odjenuše.
  2. Knjižci splitski i ostali, u Muzej grada se zatvoriše, da o KNIGAM i životu tvome govoraše.!? A potom se i najedoše i napiše.!?
  Dilo tvoje i JUDITA slavna, izgovor im samo biše, da bi sebe lovor vincon htili iskititi, a puk tvoj virni prid vratih ostavili.!?
  Oj Marule ća se ovo zbiva, z novon vlastelon Splita tvojega??
  Riarte
 2. avatar
  Riarte
  18.08.2011. 23:53
  Oj Marule Ća se ovo zbiva, u Tvom Splitu habit novi KERUMOV
  ti odjenuše.? Jošte niki novi pisci i vastela, imenom se tvjin okitiše
  da bi sebi vinac od lovora priskrbili.
  I jošte se počastili i napili, da bi rojedan ti dični prslavili.!?
  A tvoj puk veli i odani prid vratih su ostavili ??
  Riarte
 3. avatar
  Riarte
  19.08.2011. 15:25
  Štovana gospodo marulisti; g. LESEHINKOHL je dobio ne samo podatke nego i znanstveno uporaabive dokumente velike vrijednosti
  (Maruličeve knjige izdane u njemačkoj u 16 i 17- om stolječu.
  U tom razdoblju u 29 relevantnih knjižnica nalzi se u Njemačkoj
  perko 250 Maruličevih knjiga.¨Imaju gotovo stotinu izdanja INSTITUCIJE a molitve Marulove prvedene su i na flamanski jezik.
  Marulolozi na razini sumorne faktografije kod nas mogu biti samo iznenađeni.? 1622 g. objavljuje se španjolski prijevod Marulićeve Carmenu izdanju Luisa de Granada. E pa štovani marulolozi, u radu i poštivanju velikog OCA HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI , učinite nešto i Marulu i vama na čast.!? Riarte
  PS. slavimo i Boškovičevu obljetnicu, a niste niti ednu knjigu izdali
  velikanu koji je promjenio lice Svijeta.!? Riarte
 4. avatar
  Riarte
  19.08.2011. 15:33
  Gornje podaaruliča na njemačkitke o prijevodu Maruličevih djela
  na njmački jezik preuzeo sam od Mirka tomasovića. o.p
  Riarte.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh