« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
TAJANSTVENI ZVONAR

Pronađen pravi Quasimodo

Čovjek koji je inspirirao Victora Hugoa navodno je stvarno postojao, otkrio je britanski arhivist

Quasimodo
Quasimodo (Getty Images)
Više o

roman

,

pisci

,

Notre Dame

,

YikeBike

,

uhićen general kruljac

Britanski arhivist vjeruje da je pronašao čovjeka koji je inspirirao Victora Hugoa da stvori lik tajanstvenog grbavca Quasimoda, zvonara crkve Notre Dame u Parizu. Adrian Glew, koji radi u arhivu londonske galerije Tate, naišao je na lik Francuza zvanog Grbavac proučavajući golemu, rukom pisanu autobiografiju britanskog kipara iz 19. stoljeća Henryja Sibsona.

Sibson je 1820-ih radio kao kipar na obnovi crkve Notre Dame u Parizu, koja je bila oštećena u Francuskoj revoluciji 1790-ih. Sukobio se, međutim, s jednim od poslodavaca i zatražio drugi posao u vladinim studijima gdje je upoznao klesara Trajana.

Po Sibsonu, Trajan je bio "najčasniji, najtopliji i najdraži čovjek koji je ikada postojao, radio je za vladina kipara čije sam ime zaboravio jer nisam s njime radio. Sve što znam jest da je bio grbavac i da se nije volio družiti s klesarima."

Glew je odmah shvatio da je naišao na nešto. "Kao da ste zavirili u Tutankamonovu grobnicu i ugledali nešto što vam je privuklo pogled", rekao je.

Istaknuo je da je Sibson opisao francuske obrtnike koji su radili u istom dijelu Pariza u kojem je 1820-ih živio Hugo, a s obzirom na njegovo zanimanje za obnovu Notre Dame, pisac je možda vidio i čak poznavao Trajana i njegova šefa grbavca.

Ne zna se još pravo ime g. Grbavca

"Hugo je također zaprosio svoju suprugu u Dreuxu, u vrijeme kada je skupina kipara i klesara ondje radila", dodao je. Sibson je bio dio skupine koja je bila u Dreuxu, gradu u blizini Pariza, koja je uključivala Trajana i g. Grbavca, "što mu je bio nadimak, a drugi nisam čuo".

"G. Grbavac je rado rekao Trajanu da mora zaposliti malog Engleza." Još jedan dokaz, dodaje Glew, jest to što Pariški almanah iz 1833. navodi sve stanovnike tog područja koji su imali neko zanimanje, uključivo klesara Trajana.

To znači da je radio ondje kada je Hugo pisao svoj slavni roman (1828. - 1831.). Osim toga, u ranoj verziji Hugoovih "Jadnika" glavni lik zove se Jean Trajan, što je Hugo kasnije promijenio u Jean Valjean. Glew još mora otkriti pravo ime g. Grbavca. "To još istražujem", rekao je.(hina/metro-portal)

16.08.2010. 17:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh