« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
pazite!

Računala sve opasnija

Ozlijede uzrokovane računalom u naglom su porastu posebice kod male djece

(Corbis)
Više o

računala ozlijede

,

djeca i računala

Bol u leđima i smetnje s vidom već su poznate posljedice rada na računalu, ali od 1994. naglo raste broj ozljeda zbog pada monitora, osobito među malom djecom, zaključak je istraživanja objavljenog u utorak.

Po tom istraživanju koje će u srpnju objaviti American Journal of Preventive Medicine, broj ozljeda povezanih s računalnom opremom porastao je više nego sedmerostruko između 1994. i 2006.

Istraživači iz Središta za istraživanje ozljeda u bolnici Nationwide Children's u Ohiju, zabilježili su više od 78.000 slučajeva zadobivanja težih ozljeda od računala i računalne opreme, koji su se između 1994. i 2006. liječili u službi za hitnu medicinsku pomoć u američkim bolnicama.

Tako je u tih 13 godina broj ozljeda porastao za 732 posto, što više nego dvostruko premašuje porast broja domaćinstava koja posjeduju računalo (309 posto) u istom razdoblju.

Po statistici iz banke podataka "National Electronic Injury Surveillance System database", većina ozljeda (93 posto) dogodila se kod kuće.

Najviša stopa ozljeđivanja informatičkom opremom zabilježena je kod djece do pet godina starosti na koju spada 43,4 posto ozljeda u svim dobnim skupinama djece.

Dok su ukupno gledano najčešće ozljede ekstremiteta (57,4 posto), među djecom do pet godina najčešće su ozljede glave (75,8 posto).

Izvor: Hina

09.06.2009. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh