« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
STRAŠNO

Sve više mladih bez posla

Broj nezaposlenih mladih širom svijeta porast će ove godine, po prvi puta u zadnje tri godine, i to za 500 tisuća, na ukupno 71 milijun, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u najnovijem izvješću

Rezigniranih mladih je preko 70 milijuna
Rezigniranih mladih je preko 70 milijuna (Shutterstock)
Više o

nezaposlenost

,

mladi

Stopa nezaposlenosti među mladima porast će ove godine na 13,1 posto, s prošlogodišnjih 12,9 posto. Time će se ponovo približiti rekordnih 13,2 posto, zabilježenih 2013., procjenjuju u ILO-u.

Glavni je razlog za to povećanje neočekivano duboka recesija u pojedinim ključnim gospodarstvima u nastajanju, fokusiranim na izvoz robe te stagnacija u pojedinim razvijenim zemljama, upozorava viši ekonomist ILO-a i glavni autor izvješća Steven Tobin. Situacija bi se trebala stabilizirati iduće godine, pokazuje izvješće.

Možda i više od tvrdokorno visoke nezaposlenosti mladih zabrinjava činjenica da više od trećine zaposlenih mladih živi u ekstremnom ili umjerenom siromaštvu, u usporedbi s nešto više od četvrtine zaposlenih odraslih, utvrdili su autori izvješća.

Među pojedinim regijama, najviše stope nezaposlenosti među mladima - iznad 30 posto - bilježe arapske države, teško pogođene brojnim geopolitičkim napetostima.

U toj regiji mladi u zemljama izvoznicama nafte poput Omana, Katara i Saudijske Arabije suočeni su s najvišim stopama nezaposlenosti, i to zbog usporavanja gospodarskog rasta i strože proračunske politike, pokazuje izvješće.

Zemlje sjeverne Afrike također bilježe stope nezaposlenosti u toj dobnoj skupini blizu 30 posto.

26.08.2016. 14:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh