« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
ZVECKANJE ORUŽJEM

Sve više incidenata na Krimu

Dok dvije suprotstavljene stranke pokušavaju postići neki dijalog, incidenti se i dalje nastavljaju nesmanjenom žestinom

Rusi gomilaju trupe na Krimu
Rusi gomilaju trupe na Krimu (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

OESS

,

Krim

Situacija na Krimu i dalje je izuzetno napeta, pa tako ni u subotu promatrači OESS-a nisu dobili dozvolu za ulazak na Krim. Štoviše, ovoga puta prema njima je ispaljeno nekoliko hitaca upozorenja.

Podsjećamo, promatrači OESS-a pokušavaju već tri dana ući na područje Krima, no proruske snage im ne dozvoljavaju.

U subotu ujutro je otvorena paljba na zrakoplov ukrajinske granične patrole koji je letio otprilike jedan kilometar od krimske granice.

Reuters javlja da je u vojnu bazu u blizini Simferopolja stigao je konvoj od 50 kamiona i oklopnih vozila sa stotinama ruskih vojnika.

Proruski premijer ukrajinskog Krima stao je u obranu odluke o održavanju referenduma o pripojenju te regije Rusiji izjavivši u subotu da nitko ne može otkazati to izjašanjavanje.

Krimski parlament, u kojemu dominiraju etnički Rusi, izglasao je u četvrtak pripojenje Rusiji i održavanje referenduma o tom pitanju 16. ožujka nakon čega su još više porasle napetosti u Ukrajini.

Čelnici Europske unije i američki predsjednik Barack Obama izjavili su da je plan o održavanju referenduma nelegitiman i da bi njime bio prekršen ukrajinski ustav.

Međutim, premijer Autonomne Republike Krima Sergej Aksjonov je rekao da će ga regionalna vlada održati. 'Zastupnici u parlamentu Krima proveli su odluku Krimljana, oni su glasovali za održavanje referenduma 16. ožujka i nitko to ne može otkazati', istaknuo je on, a prenosi agencija Itar-Tass.

Po njegovim riječima, referendum se održava tako brzo kako bi se 'izbjegle provokacije budući da je situacija u Ukrajina prilično napeta'

 

09.03.2014. 08:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh