« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
NEODGOVORNOST

Sve više Hrvata vozi pod utjecajem alkohola

Od 800 ispitanika njih 32 posto izjasnilo se da sjedaju za volan iako su pijani, što je porast od devet posto od prošlogodišnje ankete

Fotografija vijesti
Više o

pijani vozači

,

Hrvatska

,

alkohol

,

vožnja u pijanom stanju

,

anketa

,

Zagrebačka pivovara

Istraživanje o učestalosti vožnje pod utjecajem alkohola koje četvrtu godinu provodi Zagrebačka pivovara, ove je godine ukazalo je na porast broja vozača koji za upravljač automobila sjedaju u akoholiziranom stanju jer se čak 32 posto ispitanika izjavilo da je vozilo nakon konzumiranja alkohola, a to je devet posto više nego lani, javlja Hina.

Među 800 ispitanika koji su sudjelovali u anketi 67 posto je bilo aktivnih vozača, a njih 61 posto izjavilo je da konzumira alkoholna pića, većinom povremeno. Oko osam posto vozilo je pod utjecajem alkohola barem jednom, a čak 24 posto to je činilo više puta, pokazalo je ispitivanje koje je provela agencija Hendal.

Dva posto ispitanika zbog alkohola je skrivilo prometnu nesreću dok je deset posto sudjelovalo u nesreći prouzročenoj prekomjernom konzumacijom alkohola.

Istraživanje koje Zagrebačka pivovara provodi u sklopu kampanje "Razmisli - kad piješ, ne vozi", pokazalo je da velika većina, odnosno 81 posto ispitanika konzumira pivo i vino, a žestoka pića njih 53 posto. Pivo se najčešće konzumira zbog žeđi i to u društvu prijatelja, vino uz jelo i najčešće u obiteljskom krugu, a žestoka pića radi zabave.

Zabrinjava podatak da većina ispitanika nije platila kaznu za vožnju pod utjecajem alkohola, ali i ohrabruje da 31 posto nakon policijske kontrole ipak nije više sjedalo za upravljač pod utjecajem alkohola, istaknuto je na predstavljanju rezultata istraživanja.

Darko Grac iz Ravnateljstva policije istaknuo je da je policija u 11 mjeseci ove godine zabilježila 5.124 prometne nesreće zbog konzumiranja alkohola u kojima su poginule 92 osobe, a 3.146 ih je ozlijeđeno. Među 92 poginula čak 49 osoba je poginulo u nesrećama koje su skrivili vozači s više od 1,5 promila alkohola u krvi. Također, među 706 tisuća prometnih prekršaja u 11 mjeseci ove godine, njih 35.200 odnosilo se na prekršaje u vožnji zbog nedopuštene koncentracije alkohola, naveo je Grac.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba dr. Slobodanka Keleuva rekla je da su upravo vožnja u alkoholiziranom stanju razlog povećanog broja interevencija hitne pomoći tijekom vikenda i blagdana.

06.12.2011. 16:12:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh