« Život
objavljeno prije 10 mjeseci i 24 dana
AI

Sve su glasniji protivnici AI

Snaga umjetne inteligencije mogla bi postati sve više koncentrirana u sve manjem broju ruku, omogućujući režimima da provode uske vrijednosti kroz sveopći nadzor i opresivnu cenzuru

Problemi, problemi...
Problemi, problemi... (Arhiva)
Više o

umjetna inteligencija

,

problemi

,

opasnosti

,

AI

Umjetna inteligencija je među nama, ušla je na velika vrata i otvorila ih nogom... a sad su svi u panici što će se dogoditi nakon toga. Upravo iz tog razloga mnogi su podržali izjavu objavljenu na web stranici Centra za AI sigurnost.

"Ublažavanje rizika od izumiranja uzrokovanog umjetnom inteligencijom trebao bi biti globalni prioritet uz druge rizike na društvenoj razini kao što su pandemije i nuklearni rat", stoji u priopćenju.

Ali neki kažu da su strahovi prenapuhani.

Sam Altman, izvršni direktor ChatGPT-maker OpenAI, Demis Hassabis, izvršni direktor Google DeepMinda i Dario Amodei iz Anthropica, svi su podržali izjavu.

Web stranica Centra za sigurnost umjetne inteligencije predlaže niz mogućih scenarija katastrofe:

Umjetna inteligencija bi se mogla koristiti kao oružje - na primjer, alati za otkrivanje droga mogli bi se koristiti za izradu kemijskog oružja.

Dezinformacije koje stvara umjetna inteligencija mogle bi destabilizirati društvo i potkopati kolektivno donošenje odluka.

Snaga umjetne inteligencije mogla bi postati sve više koncentrirana u sve manjem broju ruku, omogućujući režimima da provode uske vrijednosti kroz sveopći nadzor i opresivnu cenzuru.

Oslabljenost, gdje ljudi postaju ovisni o umjetnoj inteligenciji"slično scenariju prikazanom u filmu Wall-E.

Dr. Geoffrey Hinton, koji je izdao ranije upozorenje o rizicima od super-inteligentne umjetne inteligencije, također je podržao poziv Centra za sigurnost umjetne inteligencije.

Yoshua Bengio, profesor informatike na sveučilištu u Montrealu, također je potpisao.

Dr. Hinton, profesor Bengio i profesor Yann LeCun s NYU-a često se nazivaju "kumovima umjetne inteligencije" zbog svog revolucionarnog rada na tom području - za koji su zajedno osvojili nagradu Turing 2018., kojom se prepoznaju izniman doprinos u računalnoj znanosti.

31.05.2023. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh