« Knjiga
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
COOL

Svalbard dobiva i drugi Trezor sudnjeg dana

Arktički Svalbard već je dom trezora koji čuva sjemenke biljaka koje će nam omogućiti da preživimo, ako u nekom trenutku čovječanstvo uništi zalihe hrane

Trezor sudnjeg dana za sjemenje dobiva društvo
Trezor sudnjeg dana za sjemenje dobiva društvo (Arhiva)
Više o

knjige

,

Svalbard

,

Svalbard Global Seed Vault

,

Trezor sudnjeg dana

,

Piql

Trezor sudnjeg dana ili Svalbard Global Seed Vault dobit će partnera u kojem će se nalaziti neprocjenjivo blago - digitalne kopije klasičnih knjiga cjelokupne povijesti čovječanstva.

Vjerovali ili ne, knjige će se čuvati na prilično neuobičajen način - na klasičnom filmu! Tvrtka Piql razvila je novu tehnologiju kojom će podatke spremati na klasičan film, umjesto na hard diskove. Uz potporu norveških vlasti i Europske unije, obavili su brojna istraživanja oko pohrane podataka na klasične filmove. Katrine Loen iz Piqla rekla je za norveški NRK kako vjeruju da podaci mogu ostati sigurni i di 1000 godina. 

Arktički Svalbard već je dom trezora koji čuva sjemenke biljaka koje će nam omogućiti da preživimo, ako u nekom trenutku čovječanstvo uništi zalihe hrane. Krajem 2015. godine u njega je prva morala posegnuti Sirija jer njihov Centar za poljoprivredna istraživanja zbog rata nije mogao obavljati funkciju rasadnika koji distribuira sjeme diljem Bliskog istoka. 

Filmove će pohraniti duboko u rudniku koji je zamrznut u permafrostu, što mu osigurava stalnu temperaturu između minus 5 i minus 10 stupnjeva. Loen je rekla i kako bi ovakav zapis bio prilično jasan za neke naše nasljednike u budućnosti.

Filmske trake bit će prilično jasan vizualni zapis, a prednost im je i što se podaci na njima ne mogu mijenjati i manipulirati kad se spreme

29.03.2017. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh