« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Svaki ručak treba ove začine

Radi se o pravim začinima i bilju koje obogaćuje obrok, u isto vrijeme ga još ukusnijim

Bosiljak
Bosiljak (Arhiva)
Više o

začini

,

bosiljak

Svi znamo za zdravstvene prednosti ljetne hrane poput lubenice ili bobičastog voća. Međutim, postoji nešto što čini baš svaki ručak pravom bombom za zdravlje. Radi se o pravim začinima i bilju koje obogaćuje obrok, u isto vrijeme ga još ukusnijim.

Bosiljak - sadrži raznolike fitokemikalije koje dokazano balansiraju šećer u krvi, jačaju imunitet, liječe tjeskobu, jačaju pamćenje, ali i zdravlje kože. Bosiljak ima blago slatki i svježi okus koji odlično paše uz tjestenine i salate.

Kopar - kopar je možda i najmanje cijenjeno začinsko bilje, a ima pregršt zdravstvenih prednosti. Ima dokazana antiupalna svojstva te se tradicionalno koristio za liječenje probavnih tegoba. Kopar sadrži eterična ulja koja pomažu osobama koje imaju probleme s konstipacijom. Izuzetno je koristan za nesanicu jer je bogat flavonoidima i vitaminom B.

Menta - menta i ljeto jednostavno idu zajedno. Ovo je bilje najpoznatije po učinku na probavu i crijeva. Naime, smiruje probavne tegobe i smanjuje nadutost. Sadrži antioksidanse koji pomaže olakšati simptome alergija, a pomaže i u ublažavanju reakcija na koži. Mentu možete koristiti za čaj, ali idealno ide u umak od češnjaka, octa i maslinovog ulja.

Origano - u zdravstvene prednosti ovog začinskog bilja vjeruju baš svi zdravstveni eksperti. Origano je poznat po antibakterijskim svojstvima. Sadrži timol i karvakrol, spojeve koji brane tijelo od široke lepeze bakterija koje utječi na kožu, crijeva i druge dijelove tijela. Potiče razvoj krvnih bijelih stanica i tako pomaže u brzom oporavku od bolesti.

Uz ove začine obogatit ćete svaki obrok i napraviti pravu nutritivnu bombu koja će njegovati vaše zdravlje i izgled.

21.06.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh