« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
UVOZ

Svaki peti građevinac u Hrvatskoj je stranac

Najviše stranih radnika zaposleno je u građevinarstvu, gdje je svaki peti radnik stranac. Ove godine u Hrvatsku je došlo 2388 Nepalaca, koji su po broju pretekli radnike iz Albanije

Stranci rade u HR jer nedostaje domaćih
Stranci rade u HR jer nedostaje domaćih (Arhiva)
Više o

građevina

,

građevinski radovi

,

strani radnici

Građevina u Hrvatskoj je u problemima i to zbog jedostavnog razloga - nema dovoljno radnika koji su se uputili u Njemačku i Austriju.

Radnici iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije godinama su, i to uglavnom tim redom, bili najbrojniji kad je u pitanju zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj, a peto mjesto obično je bilo rezervirano za radnike iz Albanije ili ponekad za radnike iz Ukrajine. No, ove godine na tom petom mjestu, prema broju izdanih radnih dozvola, su radnici iz Nepala.

Prema podacima iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u ovoj je godini do 1. rujna izdano 2.388 dozvola za rad i boravak za državljane Nepala. Kako je u istom razdoblju izdano ukupno 52.679 radnih dozvola, to znači da je svaki 22. stranac koji je dobio dozvolu za rad u Hrvatskoj iz Nepala.

Negdje u isto vrijeme u pretpandemijskoj 2019. godini, potkraj kolovoza, u Hrvatskoj je bilo zaposleno 480 Nepalaca. Broj državljana te azijske zemlje koji su za poslom došli u Hrvatsku u dvije godine je gotovo upeterostručen.

Brojke su usporedive jer je do početka rujna ove godine MUP izdao gotovo isti broj dozvola za rad i boravak državljanima trećih zemlja kao i te 2019. godine.

11.09.2021. 16:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.09.2021. 17:21
    Jad hrv kapitalizma
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh