« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Svaki osmi američki tinejdžer zloupotrebljava lijekove protiv boli

"Nemedicinska upotreba lijekova pod kontrolom kod tinejddžera nadišla je skoro sve nedopuštene droge osim marihuane", rekao je pedijatar dr. Robert Fortuna

Fotografija vijesti
Više o

lijekovi

,

tinejdžeri

,

zlouporaba droga

,

zlouporaba lijekova

Najnovije istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je kako jedan od osam američkih tinejdžera zloupotrebljava analgetike, a većina ih s tim počne u dobi od 16 godina, što je znatno ranije nego se do sada mislilo, prenosi Hina.

Rezultati objavljeni u Archives of Pediatric & Adolescent Medicine temelje se na dva ispitivanja u kojima se pitalo tinejdžere o njihovoj nedavnoj ili cjeloživotnoj uporabi lijekova protiv bolova za koje je potreban recept koja uključuje visoko ovisne lijekove poput oxycontina i kodeina.

Američki Centar za kontrolu i sprječavanje bolesti procjenjuje da je 14.800 Amerikanaca umrlo od predoziranja opioidima u 2008. što je tri puta više nego prije 20 godina.

"Nemedicinska upotreba lijekova pod kontrolom kod tinejddžera nadišla je skoro sve nedopuštene droge osim marihuane", rekao je pedijatar dr. Robert Fortuna iz Medicinskog centra sveučilišta Rochester u New Yorku.

Fortuna, koji nije sudjelovao u najnovijem istraživanju, rekao je Reutersu kako sve više liječnika propisuje snažne lijekove protiv bolova mladima protiv primjerice bolova u leđima ili koljenu. Neki od ovih lijekova se mogu početi zloupotrebljavati.

U ispitivanju oko 7.400 srednjoškolaca iz viših razreda od 2007-2009 njih 13 posto je reklo da su upotrebljavali lijekove protiv bolova u nemedicinske svrhe, kako bi se drogirali ili da si olakšaju bolove bez liječničkog nadzora.

Većina djece koja je zloupotrijebila lijekove prethodno ih je dobila na recept zbog neke bolesti. Tinejdžeri mogu koristiti ono što im preostane od lijekova koje su dobili za ublažavanje bolova ili za drogiranje ili lijekove protiv bolova mogu dobiti od članova obitelji ili prijatelja kojima su propisani, rekli su istraživači.

Drugi podaci istraživanja o onima starima između 12 i 21 godine otkrili su da je većina tinejdžera koji su stvorili naviku počela upotrebljavati lijekove protiv bolova u dobi od 16 ili 17 godina, ne na kraju srednje škole ili nakon toga, kao što sugeriraju neka istraživanja.

08.05.2012. 07:36:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh