« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
WHO:

Svake godine od trovanja hranom u svijetu umire 1,2 milijuna ljudi

Zbog globalizacije u proizvodnji i distribuciji bolesti izazvane pokvarenom hranom šire se brže i pogađaju veći broj ljudi

(Corbis)
Više o

WHO

,

trovanje hranom

,

pokvarena hrana

,

Salmonella

,

Listeria

,

E. colli

,

Vibrio cholerae

,

hepatitis A

Milijuni odraslih umire svake godine od pokvarene hrane koju pojedu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija i upozorila da suvremene metode proizvodnje hrane mogu pridonositi bržem širenju bolesti.

Istraživanja su pokazala da svake godine 1,2 milijuna ljudi starijih od pet godina u jugoistočnoj Aziji i u Africi umire od pokvarene hrane koja je mnogo smrtonosnija nego se prije znalo, navodi WHO. Ta je brojka zapravo tri puta veća od procjene kojom je dosad raspolagala ta UN-ova agencija.

Prije se uglavnom vjerovalo da su zaražena hrana i voda glavna prijetnja maloj djeci koja brzo dehidriraju, no utvrdilo se da je opasnost znatno podcijenjena kad je riječ od odraslima.

Starija djeca i odrasli osobito su osjetljivi na bolesti izazvane vodom i hranom zaraženom bakterijama kao što su Salmonella, Listeria, E. colli, Vibrio cholerae koja izaziva koleru ili virusom hepatitisa A.

"Doslovce milijuni umiru svake godine, a znamo da se mnoge te smrti mogu spriječiti", rekao je za Reuters WHO-ov ravnatelj za sigurnost hrane Jorgen Schlundt.

Važan korak u borbi protiv bolesti izazvanih zaraženom hranom jest podizati svijest u potrošača kako bi naučili ispravno pripremati namirnice.

Zdravstvene vlasti u razvijenim zemljama spremnije su dokumentirati opasnost od zaražene hrane testovima koji brzo mogu otkriti opasne bakterije u hrani, no takvi su standardi daleko od stvarnosti mnogih zemalja u razvoju.

WHO-ov stručnjak posebice je upozorio da se zbog globalizacije u proizvodnji i distribuciji hrane bolesti izazvane pokvarenom hranom brže šire.

Jednostavnim potezima moguće je smanjiti razine kemikalija i otrova u hrani, primjerice izbjegavati uvjete u kojima nastaje plijesan.

Tehnikama uzgoja moguće je iskorijeniti mikroorganizme iz hranidbenog lanca, a nametnike pak tretirajući njihove domaćine. (hina/metro-portal)

11.11.2009. 17:53:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh