« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana
COOL

Svake godine na današnji datum obilježavamo Svjetski dan divljih vrsta

Svi oni su jedna karika u lancu prirodne ravnoteže, a nestankom samo jedne karike narušavamo cijeli ekosustav na planetu

Čuvajmo ih!
Čuvajmo ih! (Arhiva)
Više o

WWF Adria

,

Svjetski dan divljih vrsta

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, koristi ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta kako bi naglasila važnost svih divljih vrsta na planetu - od biljaka, preko gljiva, riba, vodozemaca, gmazova pa sve do sisavaca. Svi oni su jedna karika u lancu prirodne ravnoteže, a nestankom samo jedne karike narušavamo cijeli ekosustav na planetu.

Upravo je zato zabrinjavajuć podatak posljednjeg WWF-ovog Izvještaja o stanju planeta koji pokazuje da su populacije divljih vrsta u posljednjih 50 godina opale za 69%. To je razdoblje kraće od životnog vijeka prosječnog čovjeka.

„Podaci su jasni - svijet je trenutno u dvostrukoj krizi -  krizi gubitka bioraznolikosti i klimatskoj krizi potaknutoj neodrživim korištenjem resursa našeg planeta. Ako ne prestanemo tretirati te krize kao dva odvojena problema, nećemo učinkovito riješiti niti jedan od njih", poručuje Ivona Stanić iz WWF Adrije.

Najznačajniji uzroci nestanka divljih vrsta su širenje poljoprivrede i urbani razvoj, krčenje šuma, prekomjerni ribolov, korištenje neodrživih izvora energije i onečišćenje mora, voda i kopna koji zatim dovode do nestanka staništa divljih vrsta, nestanka vode i klimatske krize. Izvješće o globalnim rizicima koje objavljuje Svjetski ekonomski forum pokazuje povećanje hitnosti i širine ekoloških rizika za svjetsko gospodarstvo, ali i dubinu međusobne povezanosti između ekoloških rizika, ekonomske i geopolitičke napetosti.

Prirodni ekosustavi su zaslužni za apsorpciju preko 50% emisija ugljika u posljednjih deset godina. Ubrzani nestanak prirode značajna je prijetnja i za nas, ljude. Upravo zato pozdravljamo usvajanje Uredbe o obnovi prirode koja obvezuje države članice da obnove narušene ekosustave i doprinesu postizanju ciljeva EU-a u području klime i biološke raznolikosti. Uredba predstavlja povijesnu priliku za vraćanje prirode u Europu i omogućavanje sigurnije i zdravije budućnosti za građane, zbog čega se nadamo i da će je države članice formalno odobriti.

03.03.2024. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh