« Svijet
objavljeno prije 10 godina
VERBALNA PALJBA

Svađa Rusije i NATO-a u Bruxellesu

Ruski predstavnik optužio je NATO za destabilizaciju Ukrajine i poticanje nasilja, a jednake su optužbe sletjele na račun Rusije

Ista priča s obje strane
Ista priča s obje strane (Arhiva)
Više o

NATO

,

Ukrajina

,

Rusija

,

ukrajinska kriza

,

aneksija Krima

Članovi Vijeća NATO-Rusija u ponedjeljak su razgovarali dva sata u sjedištu Saveza u Bruxellesu na zahtjev ruskog veleposlanika Aleksandera Gruška, rekla je glasnogovornica NATO-saveza Oana Lungescu. 'Razmjena mišljenja bila je vrlo iskrena', rekla je Lungescu, dodajući kako su svi iznijeli svoje stajalište.

'Svima bi nam cilj trebao biti angažirati se na rješenju koje će biti u skladu s međunarodnim zakonima, uključujući teritorijalni integritet Ukrajine, te pridonijeti miru i sigurnosti euroatlantskog saveza', rekao je glavni tajnik NATO-saveza Anders Fogh Rasmussen zaključujući sastanak. Neimenovani diplomat koji je sudjelovao u pregovorima izjavio je da taj sastanak nije završio donošenjem bilo kakvih odluka, prenosi Reuters.

Ruska agencija RIA prenosi kako je Gruško optužio zapadne saveznike da potiču ukrajinsku vladu na uporabu sile u istočnoj Ukrajini te da ometaju nastojanja da se kriza mirno riješi. Gruško je također rekao da aktivnosti NATO-ovih snaga bez presedana u blizini ruske granice samo pojačavaju napetosti i mogle bi ugroziti sigurnosne pregovore.

Američki ministar financija Jacob Lew rekao je tijekom govora održanog u Washingtonu kako 'ima dokaza da Rusija i dalje omogućuje slobodan 'protok' oružja, financijskih sredstava i vojnika preko granice' s Ukrajinom.

Službena Rusija neprestano odbija optužbe da je umiješana u destablizaciju Ukrajine, koja je trenutačno na rubu građanskog rata, i zahtijeva da Ukrajina prekine 'kaznene operacije' na istoku zemlje. Od početka nasilja 13. travnja u toj je zemlji ubijeno oko 200 ljudi - vojnika, pobunjenika i civila, piše AFP.

'Nakane ruskoga predsjednika Vladimira Putina još nisu potpuno jasne', rekao je američki ministar samo nekoliko dana prije Putinova sastanka s kolegama sa Zapada u prigodi obilježavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji.

03.06.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh