« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Zauvijek nestaje kino 'Zagreb'

Hoto grupa pobijedila Zagrepčane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jurica Galoić, CROPIX)
Više o

Cvjetni trg

,

Hoto grupa

,

rušenje kina Zagreb

Član Uprave Hoto grupe Miroslav Vajagić izjavio je danas da su završene sve pripremne radnje vezane uz rušenje zgrade kina "Zagreb" te da će se s njezinim rušenjem započeti danas poslijepodne, a najkasnije sutra ujutro.

Ističući da je Hoto grupa u posjedu pravomoćne dozvole za uklanjanje kina "Zagreb", Vajagić je rekao da će se zgrada rušiti sukladno projektu uklanjanja.

Negirao je da će se zgrada kina rušiti dinamitom, već mehanizacijom, po pravilima struke. Drži da će samo rušenje trajati desetak dana.

Upitan o pritužbama Srpske pravoslavne crkve (SPC) na rušenje zgrade toga kina, Vajagić je kazao da je zgrada kina "Zagreb" kupljena s dozvolom za uklanjanje. Istaknuo je da je ta dozvola postala pravomoćna rješenjem drugog stupnja Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kojim su odbijeni žalbeni navodi SPC-a vezani uz uklanjanje zgrade kina.

Nakon toga je i presudom Upravnog suda RH presuda za uklanjanje također postala pravomoćna, kazao je. "Što se nas tiče sve je čisto i u posjedu smo svih potrebnih dozvola", istaknuo je Vajagić.

Ističući da se terasa, koja je vezana uz zgradu kina "Zagreb" nalazi u vlasništvu SPC-a, paroh Milenko Popović upitao se tko je dao dozvolu za rušenje te kako Hoto grupa misli rušiti zgradu, a da ne ošteti njihov dio zgrade.

Naglasivši da još nisu iscrpljena sva pravna sredstva vezana uz žalbu SPC-a, Popović je rekao da je SPC traži povrat kina "Zagreb" onakvog kakvo je, a vezano uz pitanje denacionalizacije. Istaknuo je da je SPC za vrijeme koalicijske vlasti krenula u postupak zamjene zgrade za zgradu te da su teškom mukom prihvatili da se kino "Zagreb" zamjeni za kino "Europu" tj. vlasništvo za vlasništvo. Popović je naglasio da je to tada već bilo prihvaćeno, ali je netko u Gradu Zagrebu to stopirao. Dodao je da se pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu nalazi žalba SPC-a protiv rušenja, za koju vjeruju da će biti u njihovu korist.

Popović drži da je u tom slučaju prekršen Zakon o povratu imovine oduzete za jugoslavenske komunističke vladavine te Zakon o zabrani raspolaganja konfisciranom i nacionaliziranom imovinom.

Vlasnik Hoto grupe Tomislav Horvatinčić danas nije želio dati izjave novinarima.

03.11.2008. 14:47:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh