« Sport
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Na kiši i vrućini

Sutra u Tajpeiju počinju OI gluhih

Na ovogodišnjim OI gluhih nastupit će 4100 sportaša iz 98 zemalja svijeta, među kojima i 26 hrvatskih gluhih sportaša koje očekuju nastupi u rukometu, stolnom tenisu, streljaštvu i hrvanju

Više o

OI gluhih

,

Tajpei

U taboru hrvatske olimpijske reprezentacije vlada odlično ozračje, jer su uspješno obavljeni i prvi treninzi u većini sportova, a kod rukometaša su se oporavili bolesni Marijo Lušić i Ivan Pajić, dok je ozljeda trbušnog zida Olivera Lušića gotovo sanirana.

Rukometaši brane naslov olimpijskih pobjednika iz Melbourna 2005. godine, a prvu utakmicu igraju u 6. rujna protiv Tajlanda u dvorani Chenggong.

Iako prognoze za subotnje otvorenje nisu optimistične jer u Tajpei već tri dana gotovo neprestano pada kiša, a temperatura se ni po noći ne spušta ispod 35 stupnjeva, organizatori spremaju veliki trosatni spektakl koji će, kako kažu, biti u razini pekinškog otvorenja OI prošle godine.

Novoizgrađeni Nacionalni stadion kapaciteta 22.000 gledatelja u samom je središtu Tajpeia, nedaleko od Tornja 101, s 510 metara druge najveće zgrade na svijetu i najveće znamenitosti Tajvana u kojoj radi i najbrži lift - od prvoga do zadnjega kata za svega 35 sekundi.

Igre će otvoriti tajvanski predsjednik Ma Ying-Jeou, a gluhe sportaše iz svih zemalja pozdravit će i legendarni NBA košarkaš Scottie Pippen, dok će se na ogromnom video-zidu prikazivati slike svih dosadašnjih Igara, počevši od prvih održanih 1924. godine u Parizu.

Gluhi sportaši su posebno ponosni na činjenicu da su njihove Olimpijske igre po pravima u potpunosti izjednačene s Olimpijskim i Paraolimpijski igrama, pa se u Tajpeiu očekuje i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge.

Tajpei je ovih dana najsigurniji grad na svijetu jer je angažirano čak 58.000 policajaca, od kojih je pet tisuća prošlo šestomjesečni tečaj učenja znakovnog jezika.

Izvor: Hina

04.09.2009. 18:01:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh