« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
sjećanje na 1991.

Sutra se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

Pod geslom "Vukovar je jučer, danas i sutra" vijence će po prvi put položiti izaslanstva svih hrvatskih županija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/Cropix)
Više o

Vukovar

,

Vukovar 1991.

,

Dan sjećanja Vukovar

Komemorativnim programom u Vukovaru će se sutra obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji je ustanovio Hrvatski sabor u spomen na 18. studenoga 1991. godine kada je, nakon gotovo tromjesečne opsade, slomljen otpor hrvatskih branitelja Vukovara.

Program obilježavanja Dana, koji se ove godine održava pod geslom "Vukovar je jučer, danas i sutra", započeti će u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice odakle će sudionici obilježavanja u koloni sjećanja, proći gradskim ulicama do šest kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Po prvi put, vijence će u službenom protokolu položiti i izaslanstva svih hrvatskih županija, što bi, prema namjeri vukovarskih gradskih vlasti, trebalo simbolizirati jedinstvo i zajedništvo svih građana Hrvatske.

Molitvu za žrtve Domovinskog rata iz Vukovara na groblju će moliti nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marin Srakić dok će misu zadušnicu predvoditi požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba krenuli u opći tenkovsko-pješački napad, a završila je 18. studenoga slomom obrane grada.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu HV-a.

Prema podacima vukovarske Opće bolnice u agresiji na Vukovar poginule su 1624 osobe, od kojih je do sloma obrane grada poginulo 905, a među njima i 12-ero djece. Bolnica ima podatke o ranjavanju 1219 osoba među kojima i 30-ero djece.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković nedavno je iznio podatak kako je u bitki za Vukovar život izgubilo oko 15.000 neprijateljskih vojnika.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još je 350 osoba s vukovarskog područja.

Prema podacima Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) Vukovar, to je odvjetništvo do sada pokrenulo postupak protiv 531 osobe za kaznena djela vezana za ratne zločine počinjene na vukovarskom području.

Zbog kaznenog djela ratnoga zločina osuđeno je 78 osoba, oslobođene su 82 osobe, a protiv 94 osobe kazneni postupak je još uvijek u tijeku. Za 228 osoba obustavljen je kazneni postupak tijekom istrage iz raznih razloga, a za 21 osobu prekinuta je istraga zbog nedostupnosti okrivljenika. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 12:03:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh