« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ostaje harač

Krizni porez je suglasan s Ustavom

Odbijen je zahtjev Stjepana Mesića, građana i udruga koji su osporavali harač

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nenad Dugi / CROPIX)
Više o

Ustavni sud

,

krizni porez

,

harač

,

Mesić ustavnost harača

Ustavni sud danas je većinom glasova odbio zahtjev predsjednika Republike te prijedloge više od 35 tisuća građana i udruga koji su osporavali tzv. krizni porez, ustvrdivši da je Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke u suglasnosti s Ustavom.

Sudac izvjestitelj Mario Jelušić pojasnio je da je zakon o 'kriznom porezu' sukladan načelu jednakosti svih građana pred zakonom, posebno od kada je proširen i na tzv. slobodna zanimanja, kao i da štiti načela socijalne države.

Osim toga ovaj zakon ide i u prilog umirovljenicima, iako je njime suspendirana odredba o ujednačavanju mirovina, jer se ne moraju bojati da će im mirovine biti smanjene zbog snižavanja cijena, što je bio temelj ranijeg ujednačavanja, kazao je Jelušić.

Ustavni sud je današnjom odlukom Vladu obvezao da do kraja 2010. prati i stalno ispituje postojanje potrebe za posebnim porezom te da ga ukine i prije kraja iduće godine, dođe li do pada intenziteta gospodarske krize.

Na nedavnoj savjetodavnoj sjednici predstavnici Vlade tvrdili su da krizni porez državnu riznicu mjesečno puni s oko 200 milijuna kuna te da omogućuje isplatu mirovina, socijalnih prava i plaća korisnicima državnog proračuna.

Suprotno stavovima Vlade, većina sveučilišnih profesora te predstavnika sindikata i umirovljenika, ali i izaslanici predsjednika Republike, ustvrdili su da Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke nije usklađen s Ustavom.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec kazala je da je osporavani zakon prošao 'objektivni test ustavnosti' te da se mjerila za odluku tražena isključivo u tekstu Ustava, a ne u 'političkim ili ekonomskim ocjenama svrsishodnosti'.

S odlukom da je krizni porez u suglasnosti s Ustavom nisu se složili suci Mato Arlović i Ivan Matija koji su najavili izdvojena mišljenja. Ostalih 11 sudaca glasovalo je za odluku. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 10:42:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh