« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
VELIKA AKCIJA

Sutra prikupljanje potpisa za referendum protiv izmjena ZOR-a

Sindikati sutra u devet sati počinju dvotjednu akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Ilustracija)
Više o

referendum

,

Zakon o radu

,

uspravno hodanje

Kako bi prisilili vlast na raspisivanje referenduma, sindikalci do 23. lipnja u ponoć moraju prikupiti potpise 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno oko 450.000 ljudi. Državnom izbornom povjerenstvu uputili su zahtjev za očitovanjem o točnom broju potpisa potrebnih da bi Hrvatski sabor donio odluku o provedbi referenduma, a na građane koji se žele potpisati apeliraju da sa sobom ponesu jedinstveni matični broj građana, jer je to nužan identifikacijski podatak.

U prikupljanje potpisa uključila se "vojska aktivista", članova sindikata i građana koji su se željeli priključiti, koji će tijekom idućih 15 dana prikupljati potpise na trgovima, ispred poduzeća i ustanova, škola i bolnica u svim hrvatskim županijama i gradovima, te po selima, najavio je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević.

Referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za zadržavanje važeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima". Time bi se građani izjasnili protiv Vladina prijedloga izmjena ZOR-a po kojima bi prava iz kolektivnog ugovora vrijedila još samo šest mjeseci nakon isteka ili raskida ugovora. Također se omogućuje otkazivanje svih kolektivnih ugovora, sklopljenih i na određeno i na neodređeno vrijeme.

Takve izmjene ZOR-a potpuno bi urušile sustav kolektivnih ugovora, a poslodavcima omogućile masovno otkazivanje ugovora i jednostrano uvođenje pravilnika o radu, upozoravaju sindikati.

Akciju prikupljanja potpisa zasad su podržali SDP, Hrvatski laburisti i HSP dr. Ante Starčevića, a od estradnih zvijezda, koje su sindikalci pozvali da im pruže potporu, odazvala se Severina. Matijašević očekuje prve podatke o odazivu građana u srijedu navečer, te najavljuje da će svježi podaci o broju prikupljenih potpisa biti svakodnevno objavljivani na web stranici Hrvatske udruge sindikata. (hina/metro-portal)

08.06.2010. 16:10:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh