« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KRAJ ŽEĐI?

Sušna Afrika leži na enormnim zalihama podzemne vode

"Najveći spremnik podzemnih voda u sjevernoj je Africi u velikim sedimentnim bazenima na području Libije, Alžira i Čada", kažu stručnjaci

Fotografija vijesti
Više o

podzemne vode

,

Afrika

,

suša

,

pitka voda

,

pustinja

Sušna Afrika leži na golemim zalihama podzemne vode i one su stostruko veće od količina na površini tog kontinenta, tvrde znanstvenici koji su izradili dosad najprecizniju kartu tih skrivenih izvora, piše u petak BBC pozivajući se na članak objavljen u časopisu Environmental Research Letters, javlja Hina.

Diljem Afrike više od 300 milijuna ljudi nema siguran pristup čistoj vodi, a potrebe za vodom dramatično će rasti idućih desetljeća kako bude raslo stanovništvo, a s njim i potrebe za navodnjavanjem obradiva tla.

Vodostaj rijeka i jezera ovisi o sezonskim padalinama, a suše smanjuju raspoložive količine vode za stanovništvo i poljoprivredu u Africi gdje se sada navodnjava samo pet posto obradiva tla.

Podzemna voda je voda koja je pala na površinu u obliku kiše ili snijega, ali je dospjela u podzemlje i ispunjava šupljine Zemljine kore. Podzemna voda međutim ne miruje već se zahvaljujući gravitaciji kreće i prolazi kroz šupljikave stijene, što uklanja mnoge nečistoće te je ona često čišća od vode na površini.

Stručnjaci s "Britanskog geološkog instituta" (BGS) i Londonskog sveučilišnog koledža (UCL) izradili su dosad najpreciznije karte ležišta i količina podzemnih voda u Africi.

"Najveći spremnik podzemnih voda u sjevernoj je Africi u velikim sedimentnim bazenima na području Libije, Alžira i Čada", navodi Helen Bonsor iz BGS-a, jedna od autorica istraživanja.

Klimatske promjene stvorile su pustinju u Sahari prije mnogo stoljeća i podzemne vode koje leže ispod nje zadnji su se put punile vodom prije više od 5000 godina.

Znanstvenici su istaknuli da mnoge zemlje koje su danas siromašne vodom zapravo leže na velikim zalihama vode.

Oni su, međutim, oprezni oko načina za pristup tim skrivenim izvorima vode. Vjeruju da bušenje velikih bušotina ne bi bilo dobro rješenje. Naprotiv, manje bušotine koje bi dovodile vodu ruralnim područjima bile bi primjerenije, ističe Alan MacDonald, voditelj istraživanja.

S ozbirom da brojni spremnici podzemnih voda nisu odavno bili punjeni zbog suše, znanstvenici upozoravaju da se cijelome projektu crpljenja vode mora pristupiti izuzetno oprezno.

Međutim, ističu oni, njihov je rad pokazao da se opreznim istraživanjem i gradnjom može priskrbiti dovoljno podzemne vode da pokrije potrebe za pitkom vodom i navodnjavanjem u Africi.

Prema istraživanju te bi zalihe bile dovoljne za razdoblje od 20 do 70 godina, navodi Bonsor.

20.04.2012. 16:25:59
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    boris
    22.04.2012. 16:05
    e pa to smo znali… zašto i rat u Libiji nego zbog vode… pogledajte na google earth mapu Libijske pustinje i otkrićete nešto vrlo zanimljivo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh