« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
EH

Susan Rice odustala od mjesta državne tajnice

Obama je prihvatio odluku Rice i izrazio žaljenje zbog nepoštenih i obmanjujućih napada na nju u posljednjih nekoliko tjedana

Obama neće privući Susan Rice
Obama neće privući Susan Rice (Arhiva)
Više o

Susan Rice

,

državna tajnica

Američka veleposlanica u UN-u i bliska suradnica predsjednika Baracka Obame Susan Rice odustala je u četvrtak od kandidature za dužnost državne tajnice.

Rice se našla na meti republikanskih kritika zbog izjave o napadu na konzulat u Benghaziju, u Libiji 11. rujna u kojemu su ubijeni američki veleposlanik i još troje Amerikanaca. Tada je uz odobrenje Bijele kuće i na temelju obavještajnih podataka rekla kako se, po dostupnim informacijama, čini da napad nije povezan s terorizmom već da je proizašao iz spontanog prosvjeda protiv uvredljivog filma o proroku Muhamedu.

No, takvo tumačenje poslije je odbačeno, nakon čega je i Rice priznala da nije bila u pravu. Izražavajući počašćenost što je razmatrao njezinu kandidaturu, Rice je u pismu Obami navela da bi ona mogla vješto i učinkovito služiti domovini ali da bi proces njezine kandidature bio dugotrajan te da bi remetio njihove nacionalne i međunarodne prioritete.

Obama je prihvatio odluku Rice i izrazio žaljenje zbog nepoštenih i obmanjujućih napada na nju u posljednjih nekoliko tjedana. Ustvrdio je kako je Rice svojom odlukom pokazala snažan karakter jer su joj nacionalni interesi na prvom mjestu.

Odluka Susan Rice povećala je izglede da će na mjesto Hilary Clinton, koja s dužnosti državne tajnice odlazi početkom iduće godine, doći senator John Kerry, predsjednik senatskog odbora za vanjsku politiku koji je 2004. bio demokratski predsjednički kandidat.

14.12.2012. 08:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh