« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
JESTI ZDRAVO

Superhrana za zdravu 2013. godinu

Uživajte u crnoj riži, kokosovoj vodi, marelicama, ječmu i ostalim sjajnim namirnicama i bit ćete zdravi i lijepi tijekom sljedeće godine

Crna riža
Crna riža (MWN)
Više o

kava

,

superhrana

,

crna riža

,

kokos voda

,

ječam

,

trešnje

,

šampinjoni

,

korisnost magnezija

Stigla nam je nova godina i vjerojatno je većina nas donijela odluke kako će se zdravo hraniti i više vježbati. Te odluke ne moraju biti samo mučne zbog kojih ćemo vrlo brzo odustati od njih, već nam mogu i začiniti život ukusnim, a zdravim namirnicima. Nema razloga da u svoju prehranu ne uključite i neke od ovih superzdravih namirnica.

Crna riža

Nekada su je smjeli jesti samo pripadnici kineskog plemstva, a danas se smatra svojevrsnom novom superžitaricom. Štiti od raka, srčanih bolesti i puna je antioksidanata.

Trešnje

Sadrže melatonin, kemikaliju uz čiju pomoć nas naš mozak uspavljuje navečer. Idealno za putnike zrakoplovima kojima smeta promjena vremenske zone i za one koji neuredno spavaju.

Bobice kave

Dakle, čitava bobica, ne samo zrno. Sadrže nevjerojatnu količinu antioksidanata.

Kokosovo mlijeko

Ovo je superpiće godine, najčišća tekućina iza klasične pitke vode. Ljudi pogrešno misle da je prepuna kalorija, ali to baš i nije točno - u jednoj većoj čaši ima ih oko 60.

Sirova čokolada

Čokolada koja je minimalno obrađena i sadrži velike količine antioksidanata, puna je magnezija koji je važan za kardiovaskularno zdravlje.

Ječam

Zahvaljujući vlaknima očuvat će razinu šećera u vašoj krvi na normali, poboljšat će probavu i zdravlje srca. Pun beta-glukana koji eliminira štetni kolesterol iz našeg tijela te vitamina B3 odnosno nijacina koji također smanjuje razinu kolesterola.

Kesten

Ima najmanje kalorija među svim srodnicima i prepun je vitamina B6 i C. Idealna zimska namirnica. Sadrži puno željeza, vlakana i magnezija.

Marelice

Prepune beta-karotena koji je sjajan za oči i kožu, jačaju imunitet i eliminiraju slobodne radikale.

Bijeli šampinjoni

Prepuni kalija koji je dobar za normaliziranje krvnog tlaka te selena koji u suradnji s vitaminom E štiti tjelesne stanice. Razina kalorija im je superniska, a djeluju i hidratizirajuće.

05.01.2013. 15:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh