« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POVRATAK ABIRATERONA

Čudesna pilula za rak prostate na tržištu već iduće godine?

Pilula funkcionira na način da blokira testosteron koji hrani tumor i pospješuje njegov rast

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

rak prostate

,

abirateron

 "Čudesna pilula" za rak prostate, kako je mnogi nazivaju, već iduće godine mogla bi se pojaviti na svjetskom tržištu. Abirateron se pojavio još prije dvije godine kad su testiranja pokazala da se navedeni tumor smanjuje i do 80 posto kod muškaraca kod kojih se proširio po tijelu. Pilula se smatrala najvećim postignućem u tom kontekstu u posljednjih 60 godina. Ipak, znanost zahtijeva detalje pa se nastavilo sa ispitivanjima. Pokaže li se i dalje vrlo uspješnom, liječnici bi uje mogli već iduće godine prepisivati pacijentima u najtežem stanju, dajući im tako priliku da još više vremena provedu sa svojim obiteljima.

Inače, abirateron je dijete znanstvenika financiranih od strane fondacije Cancer Research UK. Znanstvenici pak djeluju pri Institutu za istraživanje raka u londonskoj Royal Marsden bolnici.

Pilula funkcionira na način da blokira testosteron koji hrani tumor i pospješuje njegov rast. U najrecentnijim istraživanjima, pilulu je dobivalo 47 muškaraca s uznapredovanim rakom koji su prošli sve poznate terapije, nažalost, bez rezultata. No, pilula je učinila svoje. Kako piše Journal of Clinical Oncology, rezultati su bili zapanjujući, a nuspojave, ako ih je uopće bilo, zanemarive.

Dr. Helen Rippon iz zaklade "Prostate Cancer", koja također financijski potpomaže istraživanja, kaže da se radi o nečemu što će muškarcima dati novu nadu kad sve postojeće terapije prestanu imati efekta.

Na kraju mali podsjetnik, rak prostate može biti agresivan i neagresivan. U slučaju neagresivnog raka, pacijent može gotovo sasvim normalno voditi život. Oni kojima je dijagnosticiran agresivni tip obično umiru u roku od 18 mjeseci. Abirateron može djelovati na njega, ali učinci nisu dugoročni. Zasad!

17.02.2010. 08:28:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh