« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PREDVIĐANJE POTRESA

Sunce i mjesec 'tresu' San Andreas?

Skupina kalifornijskih znanstvenika uočila je vezu između dubinskog podrhtavanja tla i slabih oceanskih plimnih struja

(Wikipedia)
Više o

Kalifornija

,

potresi

,

gravitacija

,

San Andreas

,

seizmologija

,

rasjed

,

plimne sile

Plimne struje paralelne s dijelom rasjeda San Andreas koji se proteže središnjom Kalifornijom mogle bi biti odgovorne za dio podrhtavnja koja nisu uzrokovana vulkanskom aktivnošću, tvrdi skupina kalifornijskih znanstvenika.

Geolozi i vulkanolozi već dugo povezuju blaga podrhtavanja s vulkanskim aktivnostima što im omogućuje prilično precizno predviđanje erupcija, a prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature, slična slaba podrhtavanja ispod San Andreasa mogla bi im pomoći da predvide potrese, javlja Reuters.

Znanstvenici kažu kako su za podrhtavanja koja nastaju duboko ispod hipocentara potresa odgovorne gravitacije sunca i mjeseca. To znači da među slojevima stijena ispod San Andreasa postoji sloj ili više slojeva vode koji omogućuju takva blaga pomicanja koja polako slabe cijelu rasjednu zonu.

Istraživači s kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyu su tijekom osam godina analizirali više od dvije tisuće slabih podrhtavanja, a uz njih i brojne slabije potrese te ih usporedili s podacima o ocenskim plimnim strujama. Uočeno je snažno podudaranje između podrhtavanja koje nije posljedica vulkanske aktivnosti i slabih plimnih struja paralelnih s rasjedom.

Kako se mjerenjem podrhtavanja može saznati dosta o stupnju naprezanja podzemnih slojeva stijena, što je jedan od uzročnika potresa, seizmolozi kažu da bi im ove spoznaje mogle pomoći u predviđanju vremena većih potresa.


24.12.2009. 23:18:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh