« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
KLIMA NA ČEKANJU

Summit o klimi završio bez sporazuma, Obama zadovoljan

Sporazumu iz Kopenhagena predstoji još barem jedna godina pregovora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

Kopenhagen

,

Kopenhagen summit

,

klimatske promjene Kina

Pregovori o kontroli globalnog zagrijavanja na UN-ovoj konferenciji u Kopenhagenu završili su bez postizanja obvezujućeg sporazuma. O zaključcima iz Kopenhagena tako će se pregovarati još barem godinu dana, a tek onda je moguće potpisivanje odgovarajućeg ugovora.

Švedski ministar zaštite okoliša Andreas Carlgren, koji je pregovarao u ime 27-člane Europske unije, predbacio je krivnju za dovođenje dogovora u slijepu ulicu na Kinu zbog "opetovanog blokiranja" i SAD zbog zakašnjelih prijedloga.

Dogovoreno je povećanje financiranja borbe protiv zagađenja na 30 milijardi dolara za iduće tri godine, te cilj od 100 milijardi dolara pomoći nerazvijenim zemljama za borbu protiv uzroka i posljedica globalnog zagrijavanja do 2020.

Američki predsjednik Barack Obama postigao je zasebni sporazum s velikim zemljama u razvoju, uključujući Kinom, o smanjenju stakleničkih plinova. Rekao je da je postignuta "značajna prekretnica bez presedana" između SAD-a, Kine i tri druge zemlje u globalnim naporima na zaustavljanju klimatskih promjena, dodajući kako je ostalo još puno posla do postizanja pravno obvezujućeg ugovora.

"Bi će jako teško ispregovarati obvezujući sporazum, i trebat će nam neko vrijeme. Prošli smo dug put, ali moramo ići još dalje", rekao je Obama pred zaključenje summita 193 zemlje posvećenog globalnom zatopljenju.

Obama je kazao kako je postojao "temeljan zastoj u perspektivi" između velikih, industrijski razvijenih zemljama poput SAD-a, i siromašnijih, iako nekad i velikih, zemalja u razvoju. Ocijenio je da će ovotjedni napori "pomoći da počnemo biti dorasli odgovornosti da našoj djeci i unucima ostavimo čišći planet".

Opisani dogovor odražava određeni napredak oko pitanja pomoći siromašnim zemljama da se lakše nose s klimatskim promjenama i pridobijanje Kine da bude transparentnija oko svojih akcija za rješavanje problema zatopljenja atmosfere.

No on još ne znači preuzimanje obveza bilo koje zemlje za smanjenje zagađivanja većeg od opće priznatih odrednica za zadržavanje rasta globalne temperature, prihvaćenih na konferenciji vodećih svjetskih gospodarstava u srpnju 2008.

Ograničeni sporazuma između SAD-a, Kine, Brazila, Indije i Južne Afrike odraz je intenzivnih političkih i ekonomskih prepreka, koje su blokirale obvezujući sporazum za ograničavanje emisije "stakleničkih plinova", za koje se vjeruje se da izazivaju opasno zagrijavanje Zemlje.

Sporazum poziva zemlje sudionice na objavu konkretnih akcija koje su poduzete za kontrolu emisije "stakleničkih plinova" i prednost za daljnje napore kako bi se postiglo veće smanjenje emisije plinova.

Obama je rekao će će obećanja pet zemalja biti "predmet međunarodnog savjetovanja", koje će omogućiti svakoj zemlji da "pokaže svijetu ono što radi". (hina/metro-portal)

 

19.12.2009. 08:58:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh