« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
VIDEOLINK

Summit G20 ide videovezom

Čelnici skupine vodećih svjetskih gospodarstava G-20 u subotu će videovezom održati godišnji samit za koji se očekuje da će biti posvećen rješavanju gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa

Nema uživo...
Nema uživo... (Arhiva)
Više o

summit G20

,

video veza

Domaćin dvodnevna samita je Saudijska Arabija, trenutni predsjedajući bloka. Zbog ograničenja putovanja i zdravstveni mjera opreza u Rijadu se neće osobno okupiti dužnosnici na prvom samitu G-20 na arapskom tlu.

"Skorašnji skup na vrhu G-20 nastojat će ojačati međunarodnu suradnju kao potporu globalnom gospodarskom oporavku i postaviti čvrste temelje jakom, održivom, uravnoteženom i inkluzivnom rastu, nastavljajući se na uspjeh izvanrednog samita čelnika G-20 u ožujku 2020", rekao je saudijski ministar financija Mohamed Aldžadan.

U ožujku su čelnici G-20 obećali uskladiti odgovor na pandemiju.

Otada su zajednički ubrizgali 11 bilijuna dolara kako bi ublažili utjecaj na globalno gospodarstvo.

Skupina je tada pokrenula i inicijativu za suspenziju duga najmanje razvijenih država koja bi korisnicima omogućila odgoditi 14 milijardi dolara duga dospjelih ove godine.

Novac će umjesto toga biti iskorišten za financiranje zdravstvenih sustava i socijalnih programa u tim zemljama.

Ovo je prvi put da Saudijska Arabija upravlja predsjedanjem skupinom koja okuplja 19 država i Europsku uniju.

Skupina G-20 obuhvaća dvije trećine svjetskog stanovništva, 85 posto svjetske gospodarske proizvodnje i 75 posto svjetske trgovine.

21.11.2020. 18:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh