« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NASTAVAK GLADI

Summit FAO-a završen bez rezultata

Oxfam je summit ocijenio neuglednim dodavši kako je milijardi gladnih ponudio tek mrvice

(Getty Images)
Više o

Rim

,

FAO

,

glad u svijetu

,

summit FAO

Trodnevni sastanak na vrhu UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) završio je u četvrtak s vrlo malenim napretkom u borbi za iskorjenjivanje gladi u svijetu, što je bila tema summita.

Šezdesetak predsjednika država ili vlada i dužnosnika međunarodnih organizacija, ali gotovo bez ijednog čelnika najbogatijih država, na skupu su obećali pomoć poljoprivrednicima iz siromašnih zemalja u proizvodnji dostatno hrane kako bi prehranili svoje narode. No sudionici sastanka već su u ponedjeljak odbacili pozive UN-a da se obvežu na davanje milijarda dolara pomoći svake godine.

U završnoj izjavi sa sastanka, prihvaćenoj još prvi dan, ponovljeno je da je cilj iskorijeniti glad u svijetu, ali nije naveden ijedan konkretan način i rok za njegovo ostvarenje.

Međunarodna humanitarna organizacija Oxfam u srijedu je osudila "neugledni" summit koji je milijardi gladnih ljudi u svijetu ponudio tek "mrvice", ocijenivši ga dvicom na ljestvici od 1 do 10.

"Uvjeren sam da zajedničkim naporima možemo iskorijeniti glad s našeg planeta, ali za to moramo prijeći s riječi na djela", Jacques Diouf

"Jedan sastanak ne može donijeti rješenje za glad u svijetu, ali smo svakako očekivali mnogo više. Rezultat sastanka nije na razini problema, jer u svijetu gladuje milijarda ljudi. Činjenica da nije bilo gotovo nijednog čelnika iz bogatih zemalja, već je na početku summita uputila lošu poruku", rekao je glasnogovornik Oxfama Gawain Kripke.

Od svih zemalja iz skupine G8 sastanku u Rimu nazočio je jedino talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Glavni direktor FAO-a Jacques Diouf izrazio je žaljenje zbog nedostatka konkretnih rokova i pozvao svijet da prijeđe "s riječi na djela".

"Moramo to učiniti kako bismo stvorili napredniji, pravedniji, jednakiji i miroljubiviji svijet. No to prije svega moramo učiniti brže. Jer siromašni i izgladnjeli ne mogu čekati", rekao je Diouf. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 17:49:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh