« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca

Sukob SDP-a i HNS-a zbog potpredsjedničkih mjesta

SDP ne želi HNS-u prepustiti jedno od dva mjesta potpredsjednika Sabora

VESNA PUSIĆ želi biti potpredsjednica, a SDP je ta mjesta namijenio Ž. Antunović i N. Mimici
VESNA PUSIĆ želi biti potpredsjednica, a SDP je ta mjesta namijenio Ž. Antunović i N. Mimici (DAVOR PONGRAČIĆ/CROPIX)

PREDSTAVNICI oporbenih klubova SDP-a i HNS-a oštro su se jučer sukobili oko podjele dva mjesta potpredsjednika Sabora. Iako predsjednica HNS-a Vesna Pusić, koja je i kandidat za tu funkciju, drži da njezinoj stranci treba pripasti jedno potpredsjedničko mjesto u parlamentu, šef SDP-a Zoran Milanović tvrdi da će obje pozicije koje pripadaju oporbi biti SDP-ove. Doznaje se da će iz redova SDP-a to najvjerojatnije biti Željka Antunović i Neven Mimica.

Podjela odbora
Od 24 saborska odbora, 13 bi pripalo vladajućima, a 11 oporbi kojoj pripada i čelno mjesto Nacionalnog odbora za praćenje pregovora. Poziciji pripada mjesto predsjednika Sabora i tri potpredsjednička mjesta.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić izjavila je da SDP, sa 56 zastupnika u odnosu na HNS-ovih sedam, ima pravo zahtijevati oba potpredsjednička mjesta. No, u HNS-u ističu da, prema dosadašnjoj tradiciji u Saboru, dvije najjače oporbene stranke daju svaka po jednog potpredsjednika Sabora te da je neuobičajeno da jedna stranka daje oba.

Vesna Pusić najavila je da će, budući da SDP ustraje da mu kao najjačoj oporbenoj stranci pripadaju oba potpredsjednička mjesta, prvi put Saboru predložiti da oporbene potpredsjednike između tri kandidata izabere glasovanjem. - Biti potpredsjednica Sabora bez glasova SDP-a meni ne bi bio nikakav problem. Ja sam i član Sabora bez glasova SDP-a - rekla je Pusić. S obzirom na to da izbor svih kandidata ovisi o vladajućoj većini, bit će zanimljivo vidjeti za koga će HDZovci dići ruku.


Piše: MEX
10.01.2008. 23:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh