« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KOJE LI HUMANOSTI

Šuker se pohvalio da na pomoć za Haiti neće biti obračunat PDV

Nećemo dopustiti nikome da pod krinkom humanitarne akcije vuče novce negdje drugdje, izjavio je Šuker

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

PDV

,

Haiti

,

Ivan Šuker

,

humanitarna akcija

,

Crveni križ

Ministar financija Ivan Šuker pozvao je danas hrvatski Crveni križ da vladi uputi obračun PDV-a na prikupljeni novac od telefonskih poziva u okviru humanitarne akcije za pomoć stradalima na Haitiju, kako bi vlada, što je činila i u nekim drugim humanitarnim akcijama, mogla i iznos od PDV-a uključiti u tu akciju.

Šuker je taj poziv uputio odgovarajući na pitanje SDP-ove zastupnice Mirele Holy u saborskom aktualnom prijepodnevu, koju je zanimalo namjerava li Vlada i PDV uključiti u pomoć Haitiju.

Ministar je podsjetio da je Vlada u nizu humanitarnih akcija "otpisala" PDV u korist tih akcija, ističući da će isto postupiti i na zahtjev Crvenog križa.

Naglasio je, međutim, da je sustav poreza na dodanu vrijednost usuglašen s direktivama EU, te da Vlada pažljivo postupa u tim situacijama, kaneći spriječiti moguće zlouporabe u humanitarnim akcijama.

SDP-ova zastupnica Marija Lugarić upitala je ministra obrazovanja Radovana Fuchsa kako misli stati na kraj učestalom nasilju u školama s obzirom na smanjen proračunski novac za programe suzbijanja učeničkog nasilja, na tek 80 lipa po učeniku.

"Nećemo dopustiti nikome da pod krinkom humanitarne akcije vuče novce negdje drugdje", Ivan ŠukerNaglašavajući da se s problemom nasilja u školama suočavaju i druge zemlje, ministar je, za razliku od SDP-ove zastupnice, ustvrdio da programi njegova ministarstva imaju kvalitetu i da se učinkovito provode.

"Mislim da Ministarstvo vrlo uspješno provodi taj program", kazao je Fuchs, ističući da je riječ o ozbiljnom problemu te da ga Ministarstvo kao takvog i shvaća. "Dok vi donosite programe, djeca se mlate", poručila mu je zastupnica Lugarić.

HDZ-ovu zastupnicu Ivanku Roksandić zanimalo je što Ministarstvo zaštite okoliša čini kako bi Siščanima, nakon još jednog ekološkog incidenta (požara) u rafineriji, osigurala što čišći zrak.

Resorna ministrica Marina Matulović Dropulić izvijestila je da se u modernizaciji rafinerije čine maksimalni mogući napori, da je zrak čist u najvećem dijelu Siska, te da su problemi samo u naselju Caprag.

No, i tamo je zrak prve kvalitete što se tiče sumpornog dioksida, benzena i lebdećih čestica, ali tek treće kvalitete u pogledu sumporvodika.

"No, sve ima svoje vrijeme i molim građane Capraga da još malo izdrže ovakvu situaciju", poručila je. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 13:20:38
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    27.01.2010. 13:30
    HDZ uvijek podobno zaboravlja... Ankica Lepej!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh