« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
O FINANCIJAMA

Šuker: Nema potrebe za rebalansom

POGLEDAJTE VIDEO: Ministar financija ljuti se što on i premijerka stalno moraju komentirati medijske napise i izjave

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić / CROPIX / Infopunkt.tv)
Više o

HEP

,

Ivan Šuker

,

Bernd Fischer

,

proračun

,

ministar financija

,

rebalans

„Što se to u zadnje vrijeme toliko promijenilo da nam je potreban rebalans proračuna? Država podmiruje sve svoje obveze na vrijeme i nema potrebe za rebalansom proračuna", opovrgnuo je ministar financija Ivan Šuker medijske napise da je novi rebalans proračuna samo pitanje vremena.

Ljuti se jer premijerka i on stalno moraju davati komentare čim netko nešto izjavi ili napiše. „Svatko ima pravo na svoje mišljenje ali trebalo bi imati dobru analitičku podlogu za to", odgovorio je potpredsjednik Vlade na izjavu Sandre Švaljek da je krizni porez samo pojačao recesiju.

Ponovio je da je donošenje tog nameta za vladu bila jedna od najtežih odluka i čime se za to stvore uvjeti bit će ukinut. Šuker smatra da je potrošnja smanjena jer se ljudi boje što će biti sutra i zbog toga paze na svaku kunu, a na vladi je da dobrom gospodarskom politikom smanji strah građana.

Upitan za komentar na odluku HEP-a o poskupljenju struje, Šuker je rekao da nitko iz vlade nije razgovarao s predstavnicima HEP-a, a „zna se kakva je procedura kada se ide sa povećanjem cijena, ali ja nisam s nikim razgovarao iako me iz te tvrtke citiraju već nekoliko mjeseci".

Ministar financija rekao je da je stvar poslovne politike banaka hoće li smanjiti kamate prema građanima, ali podsjeća da gospodarstvo ne može biti konkurentno ako je cijena njegova kapitala skuplja nego negdje drugdje.

Kad smo već kod financija, valja spomenuti da su Šuker i veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Bernd Fischer potpisali Ugovor o financijskoj suradnji. Njemačka Vlada temeljem tog ugovora odobrava hrvatskoj Vladi povoljan zajam u sklopu javne suradnje na području razvitka, do iznosa od 18 milijuna eura, sa sniženom kamatnom stopom, a u svrhu financiranja treće faze projekta vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda u Hrvatskoj.

Šuker se nada da ga se neće kritizirati zbog potpisivanja ovog ugovora jer su sredstva dobivena pod povoljnim uvjetima i idu u svrhu velikog projekta - sprečavanja onečišćenja Jadrana, što je za Hrvatsku, kao turističku zemlju, od iznimne važnosti.

17.02.2010. 11:52:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh