« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
LAŽNE NADE?

Šuker: Hrvatsku 2011. očekuje gospodarski oporavak

Šuker je odbacio sve kritike i najavio bolja vremena nakon rebalanska proračuna koji je pred nama

Ivan Šuker
Ivan Šuker (Dragan Matic / Cropix)
Više o

Ivan Šuker

,

rebalans proračuna

,

ekonomska kriza

Ministar financija i potpredsjednik HDZ-a Ivan Šuker je na konferenciji za novinstvo u Crikvenici - odgovarajući na današnju izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o stanju državnog proračuna - kazao da nije iznijeto ništa novo te da su tvrdnje SDP-a trebale biti potkrijepljene brojkama, odnosno konkretnim iznosima koje predlaže u rebalansu.

Ministar Šuker je, govoreći o pojedinim elementima prijedloga SDP-a, kazao da predlagani porez na kapitalnu dobit ne bi donio značajan prihod u proračunu. Promet na zagrebačkoj burzi značajno je pao pa se ne ostvaruju tako visoke dobiti na dionicama kao ranije, dodao je.

>>Milanović: Rebalans je trebalo napraviti davno ranije

Govoreći o predloženom smanjenju rashoda Šuker je naglasio kako je nemoguće smanjivati materijalne troškove za predloženih 10 posto, jer su u tim materijalnim troškovima, primjerice, i hrvatski udjeli u predpristupnim fondovima, zatim izdvajanja MORH-a za program pristupanja NATO-u, te MUP-a za nove uniforme i opremu, i to je ono što se ne može zaustaviti dok se postupak ne dovrši.

Rashodi u zdravstvu se također ne mogu smanjiti za 10 posto jer bi se time izravno zadiralo u standard zdravstvene usluge građanima, istaknuo je ministar finacija Šuker. Dodao je da će rebalans proračuna biti kvalitetna podloga za proračun za 2011. godinu.

Ministar Šuker također je opovrgnuo tvrdnje SDP-a da se s rebalansom kasni. Rebalans se donosi kada se ne mogu izvršavati obveze a to se kod nas nije dogodilo jer se redovito isplaćuju plaće, mirovine i podmiruju troškovi za socijalni program, dodao je.

Ministar Šuker najavio je donošenje rebalansa proračuna nakon dogovora s koalicijskim partnerima slijedećeg tjedna na temelju nekoliko prijedloga HDZ-a, nakon čega će slijediti sjednica Hrvatskog sabora o toj temi.

Sami se borimo protiv krize

Nadalje, kazao je Šuker, nije moguće ni smanjiti kapitalna ulaganja države jer se ona pretežno odnose na izgradnju škola i bolnica bez čega ne bi mogao dio jedinica lokalne samouprave.

Nije istinito ni da je Hrvatska u nepovoljnijem položaju od zemalja u susjedstvu jer su i BiH i Srbija i Mađarska u stand by aranžmanu s MMF-om te im je zadana razina rashoda proračuna, a Hrvatska bez ičije pomoći kreće u gospodarski oporavak, naglasio je.

Ministar Šuker zaključio je kako će treći kvartal biti oko nule, četvrti će završiti u plusu, a u 2011. Hrvatsku očekuje gospodarski oporavak.(hina/metro-portal)

14.08.2010. 16:29:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh