« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SAJAM TAŠTINE

Šuker: Hrvatska je jedina država koja će izaći iz krize bez ičije pomoći

Ministar financija Ivan Šuker tvrdi da Hrvatska sama može riješiti svoje probleme, a građani se pitaju kada?

Ivan Šuker
Ivan Šuker (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Milanka Opačić

,

Ivan Šuker

,

Neven Mimica

,

državni proračun

,

Slavko Linić

,

proračun za 2011.

Potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Milanka Opačić danas je u sabornici odbacila HDZ-ove optužbe da SDP želi smanjivati plaće i mirovine te socijalna davanja. "Najobičnija je podvala da SDP traži smanjenje plaća i mirovina. Za SDP to je zadnja crta obrane", poručila je Opačić u raspravi o vladinom prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu.

Dodala je da se njezina stranka zalaže za drugačiju preraspodjelu u proračunu, "bez prelijevanja novca u tuđe džepove". Kao negativan primjer navela je sustav socijalne skrbi, kojemu je, ističe, potrebna decentralizacija, jer "ima previše onih koji koriste nered u sustavu" i izvlače novac na temelju različitih, često neutemeljenih osnova.

Slavko Linić (SDP) je kao temeljnu karakteristiku proračuna za 2011. naveo vrlo male prihode, te deficit koji se pokriva novim zaduženjem, što, uvjeren je, svjedoči kako vladajuća koalicija svojom gospodarskom politikom ne daje jamstva gospodarstvu da će mu poslovanje biti sigurno i konkurentno.

Linić smatra da je gospodarstvo prije svega opterećeno doprinosima, onim zdravstvenim i, još više, mirovinskim, odnosno njihovim financiranjem koje opterećuje državni proračun. SDP stoga predlaže smanjenje doprinosa za zdravstvo na plaću, odnosno da više ne plaća zdravstveno osiguranje 4,5 milijuna građana, već da se taj teret prenese na oporezivanje kapitalne dobiti, prihode od imovine, pa i one bez funkcije, oporezivanje bogatih.

Šuker: Hrvatska će izaći iz krize bez ičije pomoći

Ministar financija Ivan Šuker kazao je kako svi slažu da je u Hrvatskoj cijena rada previsoka, te najavio da će Hrvatska u idućoj godini krenuti u ozbiljnu reformu mirovinskog sustava koji će biti dugoročno održiv i omogućiti rasterećenje gospodarstva.

Odgovarajući na zahtjeve za privlačenjem investicija, Šuker je upozorio kako je to nemoguće ako se istovremeno najavljuje penalizacija poduzetnika, odnosno uvođenje poreza na bogate. Osvrnuo se i na oporbene zahtjeve o reformi socijalne politike, ističući da se o toj reformi može razmišljati nakon potpunog uvođenja OIB-a, koje se očekuje s prvim danom iduće godine. "Hrvatska je jedina država koja će izaći iz krize bez ičije pomoći", poručio je Šuker.

Neven Mimica (SDP) ocijenio je da vladin prijedlog proračuna hrvatsko gospodarstvo i građane još dublje vuče na dno, prozivajući vladajuće da proračunom kupuju socijalni i politički mir u izbornoj godini.

Kao dvije bitne mjere koje bi se morale vezati uz fiskalnu politiku Mimica je naveo temeljitu reformu državne uprave te bolju pripremu za iskorištavanje svih učinaka od ulaska u EU.

Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak izvijestio je zastupnike da će danas raditi bez popodnevne stanke, budući da ih je za raspravu prijavljeno 76, a u prva dva sata govorilo ih je samo šest. (hina/metro-portal)

17.11.2010. 14:31:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh