« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
VLADA O ARBITRAŽI

Suglasnosti još nema, ali u petak bi i SDP trebao pristati

Premijerka je izjavila da će Slovenija, ukoliko se ne sklopi arbitražni sporazum, opet blokirati pristupne pregovore

(Damir Krajač/Cropix)
Više o

Vlada

,

Zoran Milanović

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

arbitražni sporazum

Premijerka Jadranka Kosor večeras je na sastanku u Vladi dobila potporu koalicijskih partnera za prijedlog sporazuma sa Slovenijom, a vjeruje da će u petak suglasnost dobiti i od predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

"To je bio konstruktivan i dobar sastanak. Dogovorili smo se da se u petak još jednom nađemo s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i izaslanstvom SDP-a", kazala je premijerka dodavši da će na taj susret doći s ljudima koji su sudjelovali u pregovorima.

"Vjerujem da ćemo otvoriti i zatvoriti sva pitanja i da ćemo se dogovoriti. Izgledalo je da ćemo se oko sporazuma usuglasiti, pa sam htjela to formalizirati na Vladi, a kako se nismo usuglasili, dogovorili smo se da Vlada bude u petak", rekla je Kosor.

Sporazum sa Slovenijom neće potpisati dok ne dobije potporu u Saboru, a ako se ne sklopi arbitražni sporazum sa Slovenijom može se očekivati da će Slovenija ponovno blokirati pregovore Hrvatske s EU-om, kazala je Kosor.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da će morati nastaviti razgovore. Riječ je o vrlo ozbiljnoj stvari, sporazum koji smo sada vidjeli sadrži neke elemente koje treba razmotriti. O tome ćemo još razgovarati u stranici i s premijerkom Kosor sljedećih dana, rekao je Milanović, dodavši da ga zanima i stajalište predsjednika Mesića.

Za sporazum je rekla da je to jedino što su mogli dogovoriti kako bi zauzeli "win-win" situaciju u kojoj su pobjednice i Hrvatska i Slovenija.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je novinarima da će koalicijski partneri podržati sporazum o arbitraži i da vjeruju da će to učiniti i oporba.

Na novinarsku konstataciju da je pristup Slovenije otvorenom moru najsporniji za oprobu, Pupovac je rekao da će se o tome raspraviti u Saboru.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič rekla je da će saborska rasprava o sporazumu najvjerojatnije biti početkom sljedećeg tjedna.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić smatra lošim što je prijedlog "uzmi ili ostavi". Po njemu postoje dvojbe vezano za sadžaj i prijevod sporazuma. O tim dvojbama bit će riječi na sastanku u petak u razgovoru koalicije i oporbe u sastavu kakav se do petka bude dogovorio, rekao je. Smatra da je za prihvaćanje sporazuma ključan SDP-u s obzirom da bez dvotrećinske većine ne može biti prihvaćen.

U vezi s dilema oko prijevoda, Kosor nije željela interpretirati značenje riječ "dodir". (hina/metro-portal)

28.10.2009. 23:07:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh