« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KOZARČEVA

Sudski ovršitelji došli po Sanaderove umjetnine

GALERIJA - Navodno će se iz Sanaderove kuće odnijeti vrijedne slike i skuplture i to prema odluci nadležnog suda

Mirjana Sanader
Mirjana Sanader (Damir Krajac / CROPIX)

Sudski ovršitelj i policajci ušli su jutros u dvorište vile obitelji bivšeg premijera Ive Sanadera u Kozarčevoj ulici iz koje bi trebali privremeno oduzeti kolekciju umjetnina.

Pred vilom u Kozarčevoj oko 9 sati pojavio se bijeli kombi "iveco", nakon čega je nekoliko muškaraca u civilu desetak minuta zvonilo na ulazna vrata, no nitko nije otvorio, iako je nekoliko minuta ranije u zgradi gorjelo svjetlo. Kombi je potom otišao te se nakon 20-ak minuta vratio u pratnji osobnog automobila iz kojeg su izašli policajci u civilu. Ovoga puta desetak osoba, među kojima je i sudski ovršitelj, ušlo je u dvorište vile, no do 10,15 sati još uvijek nisu počeli iznositi umjetnine.

Zapljenu vrijednih umjetnina na zahtjev USKOK-a odobrio je zagrebački Županijski sud koji je prije desetak dana blokirao imovinu bivšeg premijera i njegove uže obitelji, među ostalim i nekoliko bankovnih računa u Hrvatskoj. Umjetnine će biti privremeno oduzete kao jamčevina da će se država moći naplatiti ako se u sudskom postupku pravomoćno dokaže krivnja bivšeg premijera, osumnjičenog za zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtki preko marketinške agenicje "Fimi media", po kojoj je korupcijska afera i dobila ime.

Mediji nagađaju da bivši premijer ima vrijednu kolekciju umjetnina, uglavnom slika hrvatskih autora te da će mu privremeno biti oduzeto više od stotinu umjetničkih djela.

I dok će mu se u Zagrebu privremeno plijeniti umjetnine Sanader bi se danas u Salzburgu pred austrijskim istražnim sucem trebao očitovati pristaje li na izručenje Hrvatskoj ili će se tome protiviti, a očekuje ga i sjednica sudskog vijeća na kojoj bi se iza zatvorenih vrata trebalo odlučiti o njegovom zadržavanju u ekstradicijskom pritvoru, budući je isteklo 14 dana pritvora koje mu je odredio istražni sudac nakon uhićenja.(hina/metro-portal)

27.12.2010. 10:28:21
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    27.12.2010. 12:13
    inače stvarno neugodna situacija, ali moram priznat da mi nije ni 1% žao sanaderove obitelji. godinama su živjeli i bogatili se na naš račun (ilegalno), vozikali se s državnim autima, kupovali avionske karte, nekretnine po cijelom svijetu, plaćali studije, arheološka istraživanja i šta sve ne. nemaju se pravo žalit, mogu samo sebe krivit za situaciju u kojoj se nalaze. i nadam se da se svi drugi lopovi doma tresu i čekaju kad će njima pokucat na vrata. ne ponovilo se!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh