« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NAKON REFERENDUMA

Sudan: Protivnici Bešira sukobili se s policijom

Nekoliko stotina mladih Sudanaca prosvjedovalo je u Kartumu tijekom nacionalnog dana prosvjeda protiv vlade

Fotografija vijesti
Više o

referendum

,

prosvjedi

,

Sudan

Nekoliko desetaka prosvjednika je privedeno, a predsjednik Omar el-Bešir smijenio je rektora sveučilišta. Oporba navodi da je u sukobima pet osoba ranjeno, prenosi Hina. Prosvjedi su se odvijali na dan objave prvih potpunih rezultata referenduma u Južnom Sudanu, koji potvrđuju podjelu zemlje, što sjever zemlje teško prihvaća.

Najavljeno odcjepljenje, uz sve veće gospodarske probleme i zabrinutost stajalištem Beširova islamističkog režima nakon neovisnosti nemuslimanskog juga izazvali su brojne prosvjede posljednjih tjedana.

U Kartumu su stotine mladih prosvjedovale blizu predsjedničke palače i skandirale: "Želimo promjenu", "Ne visokim cijenama". Blizu središta grada na medicinskom fakultetu policija je pokušala spriječiti izlazak oko 300 prosvjednika iz kampusa. Oni su se uspjeli probiti na ulice uz povike "Revolucija protiv diktature", a policija ih je napala pendrecima.

Ispred Islamskog sveučilišta u gradu Omdurmanu, nedaleko Kartuma, tisuću prosvjednika je defiliralo skandirajući slogane protiv predsjednika Bešira, praćeni brojnim specijalnim snagama.

U istom gradu se pred jednim drugim sveučilištem okupilo 500 studenata izvikujući iste slogane. U gradu El-Obeid, 600 km zapadno od Kartuma policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala 600 prosvjednika koji su defilirali središtem grada tražeći promjenu režima. U priopćenju oporbene stranke Uma objavljena su imena više od 40 uhićenih tijekom prosvjeda. Vlasti su odredile jake restrikcije novinarima, a trojica su uhićena.

30.01.2011. 21:26:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh