« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
NORVEŠKI MONSTRUM

Sud odlučuje o produljenju izolacije Breiviku za još 4 tjedna

U petak će se sudac izjasniti o zahtjevu policije o produljenju potpune zatvorske izolacije za Breivika. U slučaju da sud odobri zahtjev, Breivik će u izolaciji ostati gotovo do kraja rujna

Fotografija vijesti
Više o

Anders Behring Breivik

,

pokolj u Norveškoj

Nakon što je Andersu Breiviku norveški sud 25. srpnja odredio pritvor od osam tjedana, od čega četiri u potpunoj izolaciji, norveška će policija tražiti da se ubojici 77 ljudi produži izolacija za još četiri tjedna, prenosi Hina.

U petak će se sudac izjasniti o zahtjevu policije o produljenju potpune zatvorske izolacije za Breivika. U slučaju da sud odobri zahtjev, Breivik će u izolaciji ostati gotovo do kraja rujna. Sud će u srijedu donijeti i odluku o tomu hoće li se saslušanje održati iza zatvorenih vrata, kako traži policija i kako je bilo tijekom prvog pojavljivanja Breivika pred sudom u Oslu.

Norveški sudac Breivika je prošli mjesec optužio za terorizam i odredio mu pritvor. Sudac je tada izvijestio kako je Breivik rekao da je svojim činom želio poslati "jasnu poruku", budući da laburistička stranka vodi Norvešku u propast te je kriva za masovno doseljavanje muslimana. Breivik je rekao da se ne osjeća krivim.

Priznao je da je izveo napade, no da se ne osjeća krivim za pokolj. Istaknuo je kako je samo želio spasiti Norvešku i zapadnu Europu od "kulturalnog marksizma" te priznao da je izveo napade s ciljem spašavanja Europe od muslimana.

Breivik je u 22. srpnja izveo bombaški napad u središtu Osla u kojemu je poginulo osam osoba, a nakon toga je otišao na otok Utoyu, 40 kilometara od Osla i počinio nezapamćeno zvjerstvo u Norveškoj. Naoružan do zuba hladnokrvno je ubio 69 osoba u kampu mladeži u pucnjavi koja je trajala više od sat vremena. Po dolasku policije predao se bez incidenta.

15.08.2011. 18:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh