« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NASTAVAK SJEDNICE

Sud odlučuje o optužnici u aferi Spice

USKOK za 400 milijuna teške nezakonitosti na štetu Podravke tereti Damira Polančeca i još sedmero menadžera

Podravka
Podravka (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

Damir Polančec

,

Podravka

,

afera Spice

Sjednica o aferi Spice, Optužnog vijeća na zagrebačkom Županijskom, nastavljena je nakon prošlotjednog prekida izazvanog od strane obrane osmorice optuženika, prenosi Hina. Naime, odvjetnici su zatražili da se iz spisa izdvoje dokazi za koje smatraju da su nezakoniti.

Osim o zahtjevu obrane Optužno vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića danas bi trebalo odlučiti i o osnovanosti USKOK-ove optužnice koju treba potvrditi, odbaciti ili je tužiteljstvu vratiti na doradu.

Obrana, među ostalim, traži da se iz spisa, s više od 40 tisuća stranica, kao nezakonito izbaci knjigovodstveno-financijsko vještačenje na kojemu je temeljena optužnica. Odvjetnici tvrde da je USKOK povrijedio prava optuženika te da prije uključenja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u ovaj slučaj nije ni trebao biti nadležan za istraživanje navodnih nezakonitosti u Podravci.

Tužiteljstvo odbacuje takve tvrdnje i ističe da su sve napravili u skladu sa zakonom.

Osim Polančeca USKOK za 400 milijuna teške nezakonitosti na štetu Podravke tereti bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

Dođe li do suđenja, nasuprot obrane će se, osim USKOK-ovih tužitelja, naći i predstavnici Podravke koji su od optuženika zatražili da solidarno nadoknade štetu od 400 milijuna kuna.

Obrana je ranije je najavila da će kao svjedoke pozvati tadašnje državne dužnosnike, među kojima i bivšeg premijera Ivu Sanadera.

17.01.2011. 10:47:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh