« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
SUD ODLUČIO

Blago s potonulog broda mora se vratiti Španjolskoj

Ovime je završena duga pravna bitka između španjolske države i Odysseyja, američke tvrtke koja je otkrila olupinu španjolskog ratnog broda "Nuestra Senora de Mercedes"

Fotografija vijesti
Više o

skriveno blago

,

brod s blagom

Američki je sud odlučio kako se dragocjenosti sa španjolskog broda potonulog 1804. godine trebaju dopremiti s Floride u Španjolsku te naložio tvrtki Odyssey koja je pronašla blago da se ono vrati u Madrid, prenosi Hina.

Sanduci u kojima je više od 500.000 dukata i stotine zlatnih predmeta, ukrcani su u dva zrakoplova Hercules, rekao je Miguel Morer, glasnogovornik španjolskog ministarstva obrane.

Teret je težak 23 tone. Zrakoplovi u subotu trebaju stići u bazu Torrejon pokraj Madrida.

Ovime je završena duga pravna bitka između španjolske države i Odysseyja, američke tvrtke koja je otkrila olupinu španjolskog ratnog broda "Nuestra Senora de Mercedes", potopljenog južno od Portugala.

Peruanski veleposlanik u Washingtonu Harold Forsyth rekao je u petak da će njegova zemlja uložiti žalbu američkom vrhovnom sudu, s obzirom da Peru traži dio 'plijena'. Teret na brodu bio je peruanski, tvrdi Forsyth.

Odyssey pak ističe da je olupinu pronašao u međunarodnim vodama i nije htio otkriti točno mjesto na kojemu je ležala.

Prošlog tjedna američki sudac je odlučio da Odyssey mora vratiti Španjolskoj dragocjeni teret čija se vrijednost procjenjuje na 500 milijuna dolara.

25.02.2012. 12:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh